Voetbal

Andries Jonker over Ribéry: ‘Wij straatjongens begrijpen elkaar’

28-08-2013 12:05

Donderdag wordt bekend welke voetballer zich Europees speler van het jaar mag noemen. De laatste drie voetballers die nog in de race zijn voor deze eretitel zijn Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Franck Ribéry. Laatstgenoemde won de treble met Bayern München en maakt volgens Andries Jonker een goede kans. ThePostOnline sprak met de oefenmeester, die bij Bayern München drie jaar samenwerkte met de Fransman. “Wij zijn allebei straatjongens, we begrijpen elkaar.”

Meneer Jonker, begrijpt u de nominatie voor Ribéry?
“Ja, want er wordt tegenwoordig vooral naar teamprestaties gekeken. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de successen van Bayern München en dus geef ik hem een goede kans om te winnen. Maar als je er doorheen kijkt en er een beetje verstand van hebt, dan zie je dat er meerdere spelers zijn die genomineerd konden worden. Het zijn altijd de spectaculaire spelers, maar waarom bijvoorbeeld Schweinsteiger of Xavi niet? Het zijn altijd de jongens met de beslissende acties. Als je het zo bekijkt is het een onzinnige verkiezing.”

Ribéry wordt vaak omschreven als een enfant terrible. U kent hem, klopt dat beeld?
“In Nederland hebben we daar ook een mooi woord voor: straatjongen. En dat bedoel ik in de goede zin van het woord. Franck en ik hebben een goed gevoel met elkaar. Hij komt uit Marseille en ik uit Amsterdam, dan begrijp je elkaar. Franck is geen jongen van de lange verhalen, maar we hebben vaak aan één woord genoeg. Omdat ik ook een woordje Frans spreek heb ik vaak moeten bemiddelen tussen Franck en Louis (Van Gaal, red.) om zijn prestaties zo optimaal mogelijk te krijgen. Ik denk dat dat aardig is gelukt.”

Er sijpelen weleens berichten naar buiten dat hij niet zo lekker in de groep ligt in München. Heeft u daar iets van gemerkt?
“Franck is een buitenbeentje, maar hij wordt zeker geaccepteerd binnen de groep. Dat komt ook door zijn voetbalhumor. Franck is een man van de grap en het is altijd lekker zo’n gozer in je team te hebben. Ik ga je daar niet mee lastig vallen want dat is toch het leukste als je er op het moment zelf bij bent. Maar iedereen bij Bayern weet natuurlijk dat hij een fantastische voetballer is en dat je op hem kunt rekenen als het erop aankomt. En ja, hij is een emotionele jongen en wordt wel eens boos. Maar dat is helemaal niet erg. Ik weet trouwens zeker dat als hij wint, hij erg goed beseft dat hij zijn ploeggenoten daarvoor moet bedanken.”

Ribéry is inmiddels 30 jaar oud. Is dit de laatste kans voor hem om zo’n individuele prijs te winnen?
“Hij kan nog wel een paar jaar mee. Je ziet wel bij clubs als Bayern München dat er alvast jonge spelers worden gekocht, bijvoorbeeld Götze. Het is dan de vraag hoe lang een wat oudere speler zijn basisplek kan behouden. En wat ik eerder al zei: er wordt vooral gekeken naar teamprestaties bij dit soort verkiezingen. Hoe groot is de kans dat Bayern München net als de afgelopen jaren weer de finale van de Champions League haalt?”

Stel u was journalist en mocht stemmen, voor wie had u dan gekozen?
“Ik denk dat Franck een goede kans had gehad op mijn stem. Hij is een belangrijke speler bij de succesvolste club van het afgelopen jaar.”