Zomerbloggers: duizend petities

28-08-2013 20:31

Het is een goede week voor petities. Dat heb je met social media; het ene moment is er geen reet te beleven en nog geen uur later wemelt het van de woedende initiatieven, veelal gericht op de politiek en wat die etters nu weer verzonnen hebben.

Deze week is het feest omdat de regering naar schaliegas wil boren. Dat is helemaal geen goed idee – aldus experts – maar de eerste politicus die naar experts luistert moet nog gekweekt worden.

Zorgwekkende analyses en berichten over vervuild drinkwater ten spijt: minister Kamp vindt dat we aan het landsbelang (lees: geld) moeten denken en niet zo moeten piepen. Ik hoef u niet te vertellen hoe het vanaf hier verder gaat, maar ik doe het toch. Dat boren gaat natuurlijk gewoon gebeuren, maar voor het zover is gaan we eerst heel erg veel petities tekenen. Die gaat minister Kamp vervolgens lekker niet lezen, ook al zegt hij van wel.

Ik vraag me af wat ministers eigenlijk doen met petities. God weet dat ze er honderden, nee duizenden per jaar op hun bureau gekwakt krijgen. Grote stapels handtekeningen en verontwaardigde smeekbedes, opgetast naast ongelezen dossiers en genegeerde adviezen van adviesorganen. Die ga je niet allemaal zitten doorspitten – het leven moet tenslotte wel een beetje leuk blijven.

Ik stel me zo voor dat ze eens per week samenkomen op het binnenhof, die ministers. Dat ze dan alles in een grote ton gooien, er een paar honderd liter behangplak bij kieperen en de hele boel tot een klonterige pap roeren. En dan een oud T-shirt aantrekken, ladders uitklappen en massaal aan het boetseren slaan. Dat zou ik nu een mooi gebaar vinden. Dat hele kabinet dat als één man de creatieve sappen laat vloeien, tot er een knutselwerk van vijftig meter hoog op het binnenhof staat. Een enorme drol van papier-maché, of een gnoe, of – ach wat – een reusachtige scheefgezakte middelvinger, als ludieke ‘fuck you’ naar het Nederlandse volk.

Dat lijkt me wel wat. Alle kaarten op tafel. Hou maar op met jullie petities, stop met die lullige spandoeken, en richt alsjeblieft niet de hele tijd verenigingen op; wij hebben namelijk wel wat beters te doen dan naar u luisteren.

Ik las vandaag dat er ook een petitie is om de film The Worlds End naar Nederland te halen. Dat is een komedie. Hij is al uit in Groot Brittannië maar de Nederlandse bioscopen willen er niet aan, tot grote verontwaardiging van een groepje mensen dat die film graag wil zien en te lief is voor illegale downloads.

Ook die petitie heeft geen enkel effect gehad. Dat komt omdat petities geen indruk maken. Het zijn vellen papier vol handtekeningen van mensen die je niet kent. Daar zou ik ook niet van over mijn theewater raken. Kijk, een grote middelvinger van papier-maché; zoiets komt binnen.

Misschien moeten we iets in die trant maar eens overwegen. Want zo wordt het niks.