Jaap de Groot: ‘Ik stem op Franck Ribéry’

29-08-2013 12:24

Vandaag wordt in Monaco de Europees voetballer van het jaar gekozen. De drie overgebleven kanshebbers op deze prestigieuze titel zijn Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry. Een jury van 53 journalisten bepaalt live in de televisie-uitzending wie de award uit handen van UEFA-baas Michel Platini zal ontvangen. Maar wie zijn die journalisten eigenlijk? ThePostOnline sprak met de UEFA, de European Sports Media (ESM) en Jaap de Groot, de stemgerechtigde chef sport van De Telegraaf die zijn keuze al prijsgaf: “Ik stem op Franck Ribéry; het zou heel raar zijn als hij niet wint.”

Onafhankelijke journalisten

De UEFA-verkiezing bestaat pas sinds 2011 en is door Michel Platini in het leven geroepen nadat de Gouden Bal (Ballon d’Or) voor beste Europese speler samensmolt met de FIFA Wereldvoetballer van het jaar. Meer kon de persvoorlichter van de UEFA ons eigenlijk ook niet vertellen. “Ik denk dat de jury uit journalisten bestaat omdat zij het meest onafhankelijk zijn. Maar de UEFA heeft de organisatie van de verkiezing overgedragen aan de ESM, een Europees samenwerkingsverband tussen sportmedia uit verschillende landen. Zij weten meer, bel hen maar.”

Op de website van de ESM staat één telefoonnummer, toevallig van de Nederlander Cees van Cuilenborg. De oud-hoofdredacteur van het blad Voetbal International bekleedt tegenwoordig de functie van secretaris bij het mediaverbond. “Michel Platini heeft ons twee jaar geleden gevraagd om de verkiezing te organiseren,” bevestigt Van Cuilenborg. “Journalisten zijn onafhankelijk en dat maakt de verkiezing zo eerlijk mogelijk, vandaar dat zij het voor het zeggen hebben.”

Representatieve jury

Dan blijft de vraag: hoe wordt de jury van journalisten gekozen?

“Ieder land dat aangesloten is bij de UEFA mag één journalist sturen. In totaal zijn er dan 53 journalisten die mogen stemmen. Bij de ESM zijn sportbladen uit 14 landen aangesloten en uit die landen kiezen wij de vertegenwoordigende journalisten. In overleg met de UEFA hebben we vervolgens aan het Duitse blad Der Kicker gevraagd om journalisten uit de overige 39 landen te selecteren. Daar heeft Der Kicker dan weer commissies voor ingesteld en uiteindelijk is er een representatieve jury tot stand gekomen.”

Van Cuilenborg vervolgt: “In Nederland zijn alleen De Telegraaf en Elf Voetbal verbonden aan de ESM. Maar ieder medium kan een verzoek indienen om toe te treden tot het samenwerkingsverband. Dat betekent dan wel dat je bijvoorbeeld sommige verhalen gratis moet afstaan aan buitenlandse media en dat je elkaar helpt om interviews te organiseren.”

Goed, de strijd om het stemrecht gaat dus jaarlijks tussen de chef sport van De Telegraaf en de chef sport van Elf Voetbal. “Klopt, en we hebben gekozen voor Jaap de Groot van De Telegraaf. Hij heeft een goede internationale reputatie en is bekend bij de UEFA.”

Ribéry

“One country, one vote; het is een beetje het songfestival idee, hè?” grapt De Groot vlak voor vertrek naar Monaco. Een nacht voor de verkiezing verblijft hij met alle andere journalisten in hetzelfde hotel. “Dat is voor het eerst, voorheen zat ik in een klankbordgroep van de UEFA en sliep ik in een ander hotel. Nu kan ik tenminste eindelijk mijn collega uit Moldavië eens ontmoeten.”

Op de vraag op welke overgebleven speler De Groot gaat stemmen klinkt het resoluut: “Ribéry, ik zou het heel raar vinden als hij niet wint van Messi en Ronaldo. In de eerste stemronde (de journalisten brachten eerder een longlist van spelers terug tot de drie beste spelers, red.) heb ik overigens voor Robben gekozen, omdat hij zo’n bepalende rol had op het einde van het seizoen. Maar hij is uiteindelijk als vierde in de verkiezing geëindigd, jammer.”

“Natuurlijk zijn Messi en Ronaldo geweldige spelers, maar in het topvoetbal draait het om resultaat. Het Duitse voetbal heeft het Spaanse voetbal afgelopen seizoen afgestraft en Ribéry heeft alles gewonnen; dat moet je dan ook terug kunnen zien in een verkiezing als deze.”

Feestje van Prins Albert

Zouden de andere journalisten hem nog op andere gedachten kunnen brengen?

“Nee, ik denk ook niet dat we in het hotel met het mes op tafel gaan discussiëren over onze favoriete speler.” De Groot illustreert: “Zo van: Wat flik jij nou? Je gaat toch niet op Messi stemmen?” Hij vervolgt: “Waarschijnlijk zullen we in de bus op weg naar het Grimaldi Forum, waar de verkiezing wordt gehouden, wel links en rechts naar elkaars keuze informeren, maar ik verander niet van gedachten, hoor. Ik blijf bij Ribéry.”

Nadat de journalisten met hun afstandsbediening op 1, 2 of 3 hebben gedrukt en de winnaar bekend is geworden, reizen zij af naar een exclusief feestje, georganiseerd door Prins Albert. Ook De Groot zal daar zijn drankje drinken. “Daar is ook de Europese top van het voetbal aanwezig, denk aan trainers en voorzitters van grote clubs. Maar er zijn ook veel spelersmakelaars die nog voor het einde van de transferperiode hun slag willen slaan. Omdat duidelijk is geworden welke clubs zich voor de Champions League geplaatst hebben en welke clubs dus over extra budget beschikken, wordt er tijdens het feestje nog pittig onderhandeld. Dat duurt tot diep in de nacht. Het is interessant om daar weer als journalist bij te zijn.”

De Europees voetballer van het jaar wordt vanaf 17.45 uur live op Nederland 2 uitgezonden.