Weten & Tech

Onze jongens: de Nederlandse special forces

29-08-2013 18:11

Al dat gepraat over oorlog en ‘boots on the ground’, ‘we moeten wat doen’ en ‘stilzitten is moord’ wat betreft Syrië vraagt natuurlijk om wat technische duiding. Welnu voor de warmongers onder u, wie of wat zijn eigenlijk de Nederlandse special forces waar Mark Rutte een beroep op kan doen? Hieronder een lijstje om bij te dragen aan deze tijden van Groenlinks, shrapnel en K-rations.

1) kikkers Amfibisch verkennings peleton

Amfibisch verkenningspeloton, (1 MARNSBAT) Korps Mariniers

 

Het Amfibisch Verkenningspeloton (AMVERKPEL) van de mariniers, beter bekend onder de naam ‘kikkers’ (van kikvorsman) is allround het beste wat onze twaalf provinciën te bieden heeft. Deze elite-eenheid binnen het eerste mariniersbataljon heeft Den Helder als thuisbasis.

AMVERKPEL maakt onderdeel uit van de Maritieme Speciale Operaties (MSO). Naast hun basis training, die best naar is, krijgen de kikkers in spe een parachute-opleiding, zijn ze koud-weer getraind (en krijgen dus zo’n prachtig ‘hijgend hert’ op de borst). Maar ook onderlegd in kaart-, kompas- en stellar-navigatie.

Het zijn de absolute specialisten op het gebied van onderwatersport. Met rebreathers (die scubashit die geen belletjes achter laat) kunnen ze vanuit onderzeeërs verkenningen uitvoeren achter de vijandelijke kustlijn of verdedigingwerken in kaart brengen. Maar ook booreilanden en schepen behoren tot het vaste repertoire van deze jongens van Jan de Wit.

Hun core business is als “pathfinders” te dienen voor een grote amfibische landing. In de praktijk horen we echter zeer weinig van dit exclusieve clubje waarvan het motto luid: ‘Waar Nodig’.

 

2) KCT Commando troepen

Compagnie 103,104 en105, (KCT). Korps Commandotroepen

 

De bekende ijzervreters uit Roosendaal dragen zoals alle commando’s ter wereld de groene baret met embleem. Deze hardcore club heeft als kenmerk het langdurig en zonder enige vorm van operationele en logistieke ondersteuning geheel onafhankelijk en zelfstandig kunnen opereren. Met andere woorden: fuck you en zoek het zelf maar uit!

De opleiding (tranendal) is misselijkmakend zwaar en omgeven met duistere verhalen die van kolonel Kurtz een gepensioneerde boyscout maken. Optreden in waterrijk gebied (OWG) of optreden in bergachtig terrein (OBT) ze lachen er om.

Meesters in de HALO interventie (parachutesprongen tot 32.000 voet, high altitude low opening – high altitude high opening). De absolute specialisten wat counterterrorism aangaat. De Latijnse embleemspreuk luidt: Nunc aut nunquam (‘Nu of nooit’).

 

3) 11de infanterie korps mariniers

11e Infanteriecompagnie, (1 MARNSBAT), Korps mariniers

 

Een van de weinige direct inzetbare compagnieën waar Rutte mee kan dreigen. Thuisbasis Doorn. Het ‘first in, first out’ principe gaat zeker voor deze mannen op.

Naast de bekende algemene mariniers opleiding, hebben alle officieren op de academie een uitmuntende opleiding en een behoorlijk begrip van internationale betrekkingen meegekregen. Het 11e zijn specialisten in jungle, berg, en artic warfare (zo wijd de wereld strekt). De bergtraining (mountain leader), en koudweertraining zijn wereldwijde benchmarks geworden. Dit is wat Michiel de Ruyter bijna 400 jaar geleden voor ogen moet hebben gehad. Het motto van deze heren: ‘Paraat voor Vrijheid’.

 

4) Koningklijke marechaussee

Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) Koninklijke Marechaussee

 

De enige eenheid binnen de Marechaussee die behoort tot de special forces van Nederland en naar het model van de Duitse GSG9 (Grenzschutz Gruppe 9) is geformeerd.

Deze militairen worden geworven uit de eigen gelederen van de KMar, en diverse speciale defensie eenheden (Korps Commandotroepen, Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade). De kerntaken van de BSB bestaan uit het het beveiligen van POLADS (political advisors, diplomaten en veroordeelde criminelen onder zware levensbedreiging) of het arresteren van levensgevaarlijke gekkies.

Maar ook het observeren van ‘gevaarlijke’ activisten of terroristen is een taak van de BSB. Men doet dit geregeld op aanvraag van onder andere de AIVD. De observatieteams van de AIVD zijn immers niet bewapend, die van de BSB echter wel. Motto: ‘Je Maintiendrai‘.

 

Luchtmobiel Speciaal Voertuig

12 Infanterie Bataljon, (regiment Van Heutsz) 11de Luchtmobiele brigade

 

Thuisbasis Schaarsbergen. Deze club valt niet meer onder de noemer special forces, maar staat hier wel op de lijst als het beste van de ‘reguliere’ krijgsmacht. Door de samenwerking met DHC (Dutch Heli Command) wereldwijd inzetbaar binnen twee weken. De 12de INFIE kan alle vormen van air manoeuvre, het geïntegreerd optreden van grond- en helikoptereenheden, uitvoeren.

Opgericht door de ouwe stomp van het KNIL. Hebben de lessen van Raymond Westerling niet vergeten. Veel internationale ervaring. Motto: ‘Het moet, dus het kan’ maar ook het prachtige ‘Untuk keamanan saya yang atur’: ‘Wij staan voor veiligheid’

 

Het is natuurlijk wel leuk al die Rambo’s met hun spulletjes, maar hoe krijgen we ze naar al die brandhaarden? Als je niet op je coalitiegenoten kan of wil vertrouwen hebben we hier in Nederland onze eigen ‘air America’. Twee krijgsmachtonderdelen waar je zelden wat over hoort, maar die wel essentieel zijn voor de mannen hierboven om ook maar iets anders te kunnen doen dan op de Leusderhei rond te buffelen.

 

6) onderzeedienst

De Nederlandse onderzeedienst

 

Dit krijgsmacht onderdeel is voor zowel het KCT als het Korps Mariniers onmisbaar. Voor veel van hun specialistische operaties zijn ze aangewezen op één van de vier onderzeeërs van dienst, de Walrus, Zeeleeuw, Bruinvis of Dolfijn.

De moderne diesel-electro aangedreven subs zijn uitermate geschikt als platforms om intell of counterinsurgencymissies mee te ondernemen. De operationele basis van waaruit de onderzeeërs operen ligt diep verscholen in Noord-Schotland.

 

7) 298 Squadron luchtmacht

298 Squadron (Vlucht 5) Koninklijke Luchtmacht

 

Dit is een speciale eenheid binnen het Chinooksquadron van de luchtmacht. Gevlogen wordt met aangepaste CH47D/F helikopters. De speciale operatieteams van het Korps Commando Troepen en speciale eenheden van het Korps Mariniers kunnen voor verplaatsing door de lucht op deze rotery vertrouwen. 298 Squadron is op Vliegbasis Gilze-Rijen gevestigd. Samen met het 300 Squadron (Cougar) en het 301 Squadron (Apache) vormen zij het grootste deel van het Defensie Helikopter Commando.