Business

‘América Móvil speelt niet volgens regels’

30-08-2013 11:45

Tijdens een ingelaste persconferentie heeft Amériva Móvil aangegeven de beschermingsconstructie op te roepen, waarmee de overname van KPN in ieder geval tijdelijk is geblokkeerd. Voorzitter van de Stichting Schraven stelde dat de Mexicanen niet volgens de regels speelden:

Als het gaat om voetbal dan zijn de spelregels in Nederland en Mexico dezelfde. Maar het overnemen van een bedrijf is geen voetbal. Daar hebben we een aantal goede gebruiken voor ontwikkeld in Nederland, en daar dient América Móvil zich gewoon aan te houden.

Fair bod

Desgevraagd bevestigt Schraven dat het grootste probleem is dat het om een eenzijdige actie gaat:

‘Dat is een bewuste strategie, en op die manier wordt een bod dus vijandig.’

Schraven benadrukt dat de Stichting KPN een ruim mandaat heeft, maar dat het niet meedoet met de onderhandelingen. Wel wil Schraven dat er een ‘fair bod op tafel komt met een goede corporate governance.’ Het resultaat van die onderhandelingen zal dan beoordeeld worden door de stichting.

Op dit moment is dat niet het geval, stel Schraven:

Noch de venootschap noch de stichting KPN, noch iemand anders kent de inhoud van biedingsbericht. Dat is hoogst ongebruikelijk.

Nog geen bod

Volgens de Stichting KPN gaat het om een tijdelijke maatregel, en kan de overname nog steeds gewoon doorgang vinden:

De stichting heeft op deze manier de zeggenschap gekregen in de algemene aandeelhoudersvergadering, en we hopen dat de bindende afspraken zo snel mogelijk gemaakt kunnen worden zodat er alsnog een fair bod op tafel komt.

Contact met América Móvil en overheid

Schraven bevestigt dat de stichting deze week met de Mexicanen deze week heeft gesproken, maar wil niet vertellen wat de inhoud van die besprekingen was.

Schraven bevestigt daarnaast dat er ook contact is geweest met de overheid, maar de overheid kan op dit moment niet meer doen dan América Móvil ‘overtuigen van het feit dat er zekerheden moeten worden gegeven.’

Volg hier live de persconferentie