Business

Overname KPN op losse schroeven

30-08-2013 11:01

América Móvil is bereid zijn bod op KPN in te trekken als de Stichting KPN bij haar blokkering van het bod blijft. Dat liet het Mexicaanse telecombedrijf vrijdag weten.

América Móvil gaf aan kennis te hebben genomen van de actie van de stichting, die donderdagavond aangaf een beschermingsconstructie tegen de overname van KPN op te werpen. Daarmee wordt de poging van het Mexicaanse bedrijf om een meerderheidsbelang in KPN op te bouwen voorlopig geblokkeerd.

Vijandige bendadering

De stichting stelde dat América Móvil heeft gekozen voor een vijandige benadering van KPN en wil dat het bedrijf zo snel mogelijk met het bestuur van KPN en de Nederlandse overheid gaat onderhandelen. Volgens de stichting staan de belangen van werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel op het spel door de overnamepoging van de Mexicanen.

América Móvil veegde de bezwaren van de stichting vrijdag in een persbericht van tafel. Het bedrijf benadrukte al zijn overnames te doen om bedrijven op lange termijn te laten groeien. ,,Dat is wat we met KPN willen doen”, stelde het bedrijf. Volgens América Móvil bedreigt juist de stichting de belangen van klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector, die volgens het bedrijf allemaal van de overname kunnen profiteren.

Nog geen reactie KPN

De Mexicanen geven verder aan dat met het bestuur van KPN is overlegd voordat het voorgenomen bod bekend werd gemaakt. Daarna heeft het bedrijf contact opgenomen met het KPN-bestuur om een nieuwe overeenkomst uit te werken die de basis moest leggen voor hun toekomstige samenwerking. Daarover zou deze week nog zijn gepraat en die gesprekken zouden vrijdag worden voortgezet.

De Stichting KPN wilde vrijdag niet ingaan op het bericht van América Móvil. De stichting belegt om 11.00 uur een persconferentie om haar besluit toe te lichten. De persconferentie is hier te volgen.

ANP