Buitenland

Viktor Fischer is de Britney Spears van Ajax

02-09-2013 08:58

Ajax werd drie keer kampioen met behulp van Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Hoe verwerkte Ajax de klap? Tien zaken die u niet zag op tv. Verslag vanaf de tribune in Groningen.

 

Victor Fischer oogt als opgejaagde Britney Spears

Niet de gemiste kansen, maar de nieuw coupe van haarfestjist Viktor Fischer leidde tot gesprekken in het stadion en op de twitters. Viktor Fischer was vorig jaar het kleine gifkikkertje van Ajax met zijn charmante McClean’s smile en zijn wapperende blonde manen. Nu is Vik enorm uit vorm en zit hij op de bank. Onze vriend oogt getergd en gefrustreerd. Het Deense talent had zijn kop bijna bijna kaal geschoren. Dit is post-puberverzet van een ijdel mannetje van 19 jaar  In de 83-ste minuut verloor het ventje de bal en moest hij in de achtervolging, kijk die blik: dit is een Britney Spears die totaal de weg kwijt is.

 

Schermafbeelding 2013-09-02 om 08.36.16

 

Nog meer Deense woede

Wat u ook niet zag was de ongecontroleerde woedeaanval van Nicolas Boilesen. De linksback mocht Daley Blind vervangen, maar ook hij hem brandde een paar stoppen door. Aan het einde van de wedstrijd kwam hij in duel met Groningen spits Nick van der Velden die hem lichtjes uit balans bracht. Boilesen stortte ter aarde met de theatrale toewijding die een getroffen soldaat uit Band of Brothers niet zou misstaan. Echter: nadat de scheidsrechter affloot, stond hij op uit de dood, liep hij op Van der Velden af die hij omduwde. Zinloos geel. Dom.

Nog meer Deense onvrede

‘We moeten onszelf belonen’, zei weer een andere Deen, middenvelder Lassche Schöne zuur.

Bojan, speel eens af.

Euh, je zou ook eens tegen die egocentrische dribbelaar uit Barcelona kunnen zeggen dat hij de bal moet afgeven. Bojan was ooit de nieuwe Cruijff, maar hij zwerft nu over Europese velden als huurling. Deze zomer meerde hij aan in Amsterdam. Je staat niet alleen op het veld, amigo! (Kijk, het verslag nog maar eens terug: waarom speelde je niet vaker af?

Dikke konten spitsen zijn cool

Ach ja. Voetbal is een behendigheidsspel. Tuurlijk, moet je conditie hebben, maar een bal in het doel trappen kun je ook met een paar kilo’s vet op de heupjes. Género Zeefuik is het  soepele dikkerdje in de spits van FC Groningen. Hij scoorde weer. Op de tribune wordt hij liefkozend ‘Zeebuik’ genoemd. ‘Ooit liep hier Hennie Meijer rond, die had zo’n dikke kont dat hij verdedigers in een heupworp nam’, memoreerde een Groningen-seizoenkaarthouder.

Shirtweggooiers van Groningen.

De Servische vleugelaanvaller Filip Kostic was de man van de wedstrijd, en niet Groningen keeper Marco Bizot die het afstandschot van Schöne waaruit de 1 nul ontstond had kunnen houden. De keeper mocht met bloemen over het veld lopen en gooide zijn blauwe shirt in het publiek. Maar wacht eens: ook Kostic deed zijn shirt weer uit. Die verdween ook over de hekken. Wat is dat met de Serviër? Vorige week bij Go Ahead, waar de Noordelingen met 3-3 standhielden, nadat ze met negen mannen kwamen te staan, smeet hij zijn tricot ook al over de hekken. Toen zagen we al dat hij een witte bast heeft.

Waarom koopt Ajax Richairo Zivkovic niet?

Als je talent wil aankopen, hoef je niet per se naar Griekenland te reizen voor een verrassingspakket. Bij Groningen loopt een 16-jarige held rond: Richairo Zivkovic. Hij gaf in de dying seconds van het duel een schitterende assist naar Kostic die de paal zo hard tegen de buitenkant van de paal knalde dat Groningen weer even aardbeefde, en invaller Botteghin al stond te juichen. Voor zes miljoen kun je de sierlijke speler inpakken en meenemen, gonsde het door het stadion. Dat vindt Ajax-directeur Marc Overmars vast teveel, maar goedkoop kan soms ook duurkoop zijn.

Is Lerin Duarte even goed als Eriksen?

Lerin Duarte van Heracles wordt de opvolger van Eriksen. Is hij even goed? Dat mag u zelf bepalen. De benchmark is ongeveer dit niveau.

Cruijff reageert sportief op verlies

‘Heel positief vind ik de transfers van Christian Eriksen en Toby Alderweireld. Natuurlijk is hun vertrek een aderlating voor Ajax, maar ze zijn wel alletwee door de voordeur vertrokken naar twee mooie clubs’, schrijft Johan Cruijff vandaag in zijn Telegraaf column. ‘Twee goede voetballers die meegeholpen hebben om het jonge Ajax drie keer op rij landskampioen te laten worden. Zulke jongens verdienen dan ook alle medewerking om een nieuwe stap in hun carrière te maken’, aldus Cruijff over Eriksen en Alderweireld.

Ajax en de inhaalrace

Ajax staat vierde, en moet in de achtervolging, zoals de laatste jaren gebruikelijk. Menno Pot, een cynische Ajax-fan, maakt er maar een grapje over.