Binnenland

Bestuur Inspire2Live treedt af

02-09-2013 07:31

Het bestuur van de stichting Inspire2Live treedt op termijn af vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie. De bestuursleden stelden zondagavond in een verklaring dat alle ophef schade berokkent aan de initiatieven van de stichting, die als hoofddoel heeft de ziekte kanker binnen tien jaar “onder controle te krijgen”.

Het bestuur treedt zo snel mogelijk af, maar zal de komende tijd wel lopende zaken blijven afhandelen omdat een voltallig nieuw bestuur “niet direct voorhanden is”.

“Zonder maar op enige wijze hiermee een ‘schuldigverklaring’ te tekenen is het bestuur van Inspire2Live tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn”, aldus de verklaring.

Inspire2Live komt voort uit de stichting Alpe d’Huzes, bekend van het sponsorevenement waarbij deelnemers geld ophalen voor kankeronderzoek door de Alpe d’Huez in Frankrijk meerdere keren per fiets te beklimmen. Alpe d’Huzes profileerde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk met een strikt ‘antistrijkstokbeleid’: iedere gedoneerde euro zou naar KWF Kankerbestrijding gaan.

Toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal ruim twee ton had gedeclareerd voor werkzaamheden in 2010 en 2011, volgde een storm van kritiek. Van Veendendaal legde in een interview uit dat hij zeer veel tijd aan zijn werk voor de stichting besteedde en het geld daarom nodig had. Wel erkende hij dat hij “beter had moeten weten”.

Tv-programma Nieuwsuur meldde vervolgens dat Inspire2Live de afgelopen jaren nog maar 200.000 euro had uitgegeven aan onderzoek, terwijl 1,4 miljoen euro werd besteed aan ‘management fees’, reizen en congressen. Geld dat afkomstig was uit het fonds van Alpe d’Huzes.

Inspire2Live stelde in een reactie dat wel degelijk miljoenen waren gereserveerd voor onderzoek. Het geld was weliswaar nog niet uitgegeven, maar wel op papier verdeeld.

De twee stichtingen worden op termijn van elkaar gescheiden, zo werd vorige week bekend.

Anp

Reactie KWF:

KWF Kankerbestrijding heeft kennis genomen van het aftreden van het bestuur van Inspire2Live. Van de subsidie van 3 miljoen euro die toegezegd is voor het programma Understanding Live is tot nu toe 1,6 miljoen euro betaald aan Inspire2Live. Ondanks het aftreden van het bestuur blijft KWF van Inspire2Live een door de accountant goedgekeurde verantwoording eisen over dit bedrag. KWF zal de nog niet besteedde subsidiegelden teruggevorderen. Uiteraard wordt het resterende deel van de subsidie (1,4 miljoen euro) niet overgemaakt aan Inspire2Live.

KWF Kankerbestrijding betreurt de recente ontwikkelingen rond betalingen aan Coen van Veenendaal en het gebrek aan resultaat van het programma Understanding Live ten zeerste. Dit is in de eerste plaats slecht voor de patiĆ«nten die hopen op een grotere overlevingskans en een betere kwaliteit van leven. Dit is ook slecht voor alle mensen die zich vrijwillig inzetten voor kankerbestrijding – de fietsers en sponsoren van Alpe d’HuZes en de collectanten en donateurs van KWF Kankerbestrijding. Wij begrijpen dat deze incidenten – door wie dan ook veroorzaakt – bij hen vraagtekens oproepen.