Portemonnee

Eigen risico wordt niet inkomensafhankelijk

04-09-2013 18:15

Het eigen risico in de zorg wordt niet inkomensafhankelijk vanaf 2015, zoals was aangekondigd in het regeeerakkoord. De coalitiepartijen krabbelen terug omdat de toepassing van de maatregel te lastig blijkt. Dat melden bronnen in politiek Den Haag. Officieel wordt het nieuws pas bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Nieuwe concessie PvdA

Het eigen risico blijft voor iedereen 350 euro per jaar, en zal alleen verhoogd worden met de inflatie. Oorspronkelijk was het plan om het eigen risico voor lage inkomens op 185 euro te stellen, en voor hoge inkomens op maximaal 595 euro. De nivellering vindt plaats zoals gebruikelijk: via de zorgtoeslag voor lage inkomens en meer belasting voor de hogere inkomens.

Het is niet de eerste keer dat de regering een nivelleringsmaatregel terugdraait. Eerder kwam Mark Rutte onder druk van zijn achterban al terug op het inkomensafhankelijk maken van zorgpremies. Deze tweede teruggedraaide maatregel kan worden gezien als een nieuwe concessie van de PvdA aan de VVD.

Kritiek oppositie

Wouter Koolmees was vandaag namens D66 kritisch over het besluit:

Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid’.

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is eveneens teleurgesteld:

“Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord”