Loopbaancentrum voor 50+ers: ‘versoepel cao’s!’

05-09-2013 09:39

Anne-Marije Buckens is zelf  25, maar is eigenaar van een loopbaancentrum voor 50-plussers.: 50 Company. Inmiddels telt het bedrijf zes medewerkers. Ze kwam op het idee om het bedrijf te starten tijdens het schrijven van haar scriptie over ouderen op de arbeidsmarkt.

‘Toen ik bezig was afstuderen kwam ik al met veel werkzoekenden en werkgevers in contact, ik kwam erachter dat er in de markt behoefte was aan iemand die iets aan de problematiek rondom ouderen op de arbeidsmarkt doet. Het was een behoorlijk groot gat in de markt.”

ThePostOnline sprak haar over haar bedrijf, en haar visie op ouderen op de arbeidsmarkt.

Hoe slecht is het gesteld met ouderen op de arbeidsmarkt?
“Er wordt in de media erg negatief geschreven over de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, maar wij merken juist dat werkgevers graag 50+ers willen aannemen, en met de manier waarop wij het aanvliegen hebben we toch nog altijd een plaatsingspercentage van 60%”

Wat houdt dat concreet in, zon plaatsingspercentage?
“Van de ruim 2000 mensen die zich inschrijven bij 50 Company volgen er zo’n 400 een loopbaantraject, van die groep vindt 60% binnen een half jaar een baan. Het is niet zo dat de overige 40% werkzoekend blijft, sommigen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen, of om vervroegd met pensioen te gaan.”

En wat is er zo goed aan jullie manier van aanvliegen?
“Ten eerste helpt het dat ik zelf pas 25 ben, bedrijven weten dus dat ik niet voor eigen parochie preek. Verder vind ik het heel belangrijk dat alles wat wij doen hip en fris overkomt.”

Een goede uitstraling dus, en inhoudelijk?
“Wij willen werkgevers ervan overtuigen dat ze minder naar leeftijd of geslacht moeten kijken, en meer naar de competenties die nodig zijn binnen een organisatie. 50+ers hebben in het algemeen bepaalde kenmerken die hard nodig zijn binnen een organisatie. Ze nemen ervaring mee, en weten dus sneller of plannen praktisch haalbaar zijn. Ze hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. Dat voegt echt iets toe.”

Kun je een voorbeeld geven van een plaatsing waar je trots op bent?
“We hebben veel klanten uit de bouwsector, zoals iedereen weet gaat het niet goed in die sector, en er wordt niet gekozen voor 50+ers. Daar kunnen we heel moeilijk over doen, maar we kunnen ook kijken wat er wel mogelijk is. We hebben nu iemand uit de bouwsector geplaatst als adviseur in zonnepanelen. Hij kent de bouwsector, hij kent de taal en hij is technisch onderlegd, dus dat gaat heel goed. En duurzame energie is op dit moment booming business.

“Dat is ons paradepaardje: we noemen dat ontlabelen. We kijken niet in welke sector je werkt, maar wat je echt doet. Als je administratief medewerker bent in de zorg, kan je dat in veel gevallen net zo goed doen voor een school of bouwbedrijf. We kijken heel goed wat de competenties zijn van werkzoekenden, en waar die competenties gevraagd worden.”

Wat vind je van de stelling dat de hoge werkloosheid onder ouderen komt door de caos? Zijn ouderen niet simpelweg te duur om aan te nemen.
“Dat klopt. Als een bedrijf is aangesloten bij zo’n cao dan kun je daar als werkgever niet omheen. Werkgevers willen graag 50+ers in dienst nemen, graag zelfs, maar ze kiezen vaak toch voor een jonger iemand. Dat heeft niets te maken met de competenties van die 50+er, maar alles met geld.

“Als er geen cao geldt, hebben bedrijven vaak alsnog het idee dat ze aan allerlei vervelende verplichtingen vastzitten als ze een 50+er aan te nemen. Het is dan aan ons om ze te overtuigen dat dit niet het geval is.”

Zouden de caos soepeler moeten worden in het belang van die 50+er?
“Jazeker. De meeste ouderen willen helemaal niet anders behandeld worden dan hun jongere collega’s. Vaak hebben ouderen recht op extra vrije dagen die ze helemaal niet willen hebben: Laat die jongeren maar een extra vrije dag nemen als ze net kinderen hebben, dan werk ik wel een dagje langer.”

Dat is een nobele mentaliteit!
“De generatie die nu 50+ is heeft een heel ander beeld van werk dan mijn generatie. Voor 50+ers is werk echt een deel van je identiteit, terwijl het voor jongeren meer iets is dat je moet doen om de rest van je leven te bekostigen. “

50+ers zijn meer toegewijd in hun werk?
“Dat durf ik wel te zeggen ja. Ik wil niet zeggen dat de jongere generatie niet toegewijd is, maar de positie van werk in hun totale leven is totaal anders.”

Hervormen in het belang van de ouderen dus.
“Precies. Ouderen willen zelfs best een stapje terug doen in salaris, en dat is eigenlijk heel logisch.”

Waarom is dat logisch?
“Nederland is 1 van de laatste zes landen ter wereld die een lineair oplopend loonhuis hebben, dus dat je elk jaar alleen maar meer gaat verdienen. In alle andere landen zit je rond je 30e tot je 45e op je salarispiek, omdat dat doorgaans je duurste jaren zijn. Daarna daalt het weer iets. Als je wat ouder wordt zijn de kinderen vaak uit het huis, is je hypotheek grotendeels afbetaald en kun je misschien een wat kleinere auto nemen.”

Zouden we dat in Nederland ook moeten invoeren?
“Als dat binnen redelijke grenzen gebeurt, ben ik daar voorstander van. Dan hebben werkgevers geen enkele reden meer om niet voor een 50+er te kiezen.”