Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

10-09-2013 15:00

Héérlijk vind ik dat: een nieuw recept, een nieuwe uitdaging! Ik hou er van om te kokkerellen en bakken, vooral als er visite komt vind ik het leuk om me uit te sloven. Al een hele poos loop ik rond met het idee om zelf roti te maken. Niet uit een pak, maar helemaal zelf. Leuk idee, maar in combinatie met het fulltime werken schiet het er vaak bij in en wordt er toch voor de makkelijke en bekende weg gekozen: gewoon een simpele maaltijd of een pak. Geïnspireerd door mijn schoonmoeder, die mij eerder dit jaar een lekker bord zelfgemaakte roti voorschotelde, besloot ik deze week dan toch zelf aan de slag te gaan. Hopelijk motiveert deze challenge me dan ook om weer vaker een schort om te doen en niet altijd voor makkelijk te gaan!

One day challenge.

De week begon helaas wat anders dan gepland. Dinsdag ochtend is mijn lieve konijntje Spetter heel onverwachts overleden, waardoor mijn hoofd even bij hele andere dingen was dan mijn challenge. Nooit gedacht dat ik mijn beestje zo zou missen! De rest van de week bevatte vooral veel quality-time met vriendlief en veel wijntjes met collega’s, waardoor de challenge uiteindelijk alsnog een one day challenge werd. Maar, vastberaden om dit absoluut niet als een excuus voor een faal te gebruiken, besloot ik zondag ochtend de challenge met beide handen aan te pakken.

The making of

Dat met beide handen aanpakken gebeurde letterlijk en figuurlijk! De kip masala voor bij de roti was de grootste uitdaging niet, die zat hem in de roti platen maken. Als je een roti recept opzoekt, staat er vaak bij dat je kant en klare roti pannenkoeken kan kopen, maar het zou natuurlijk geen challenge zijn als ik voor deze makkelijke oplossing zou gaan. Toen ik mijn vriend vertelde dat ik ook de roti platen zelf zou maken, keek hij me nogal sceptisch aan. Blijkbaar had hij er weinig vertrouwen in, zo zei hij ‘die Surinaamse vrouwen staan echt niet voor niets de hele dag in de keuken!’. Dit gaf me eigenlijk alleen maar meer motivatie om mijn challenge tot een succes te maken. Het was inmiddels al 12 uur, tijd om snel aan de slag te gaan!

Nadat ik mijn eigen recept had samengesteld met behulp van allerlei recepten op het internet kocht ik alle ingrediënten. Eenmaal weer thuis zette ik een heerlijk muziekje op, bereidde ik al het snijwerk alvast voor en kon ik vervolgens aan het deeg voor de roti platen beginnen. Zoals ik al zei gebeurde het aanpakken letterlijk met beide handen, zoals op de foto hieronder te zien! De eerste pannenkoek had nog niet helemaal de goede vorm, maar oefening baart kunst!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij deze challenge ook nog wel een flinke meevaller had. Zondag om 12 uur begon ik immers pas en moest ik nog een recept vinden, de boodschappen doen en uiteindelijk ook nog een hele poos in de keuken staan. De toko was echter pas om 16:00 open, niet heel handig als je nog zo uitgebreid wilt koken. Dus vol goede moed liep ik naar de Plus (die gelukkig wel gewoon om 12:00 open was), in de hoop dat ze zo veel mogelijk ingrediënten voor mijn roti zouden hebben en ik dus al voor een groot deel aan de slag kon gaan. De supermarkt had zowaar alle ingrediënten die ik nodig had, mijn blijheid was enorm! Zelfs de kousenband (ik was al bang dat ik voor de haricots verts moest gaan), spliterwten, masala en komijnzaad.

Zo kon ik dus na het maken van de roti platen verder met de kip masala. Het voelde echt goed om met allemaal nieuwe en verse ingrediënten aan de slag te gaan en niet simpelweg wat water toe te voegen aan een pakje! Wat werd ik er blij van om zo bezig te zijn. Uiteindelijk was ik om een uur of 17:00 klaar met kokkerellen en bleek het allemaal nog wel mee te vallen: ik had stiekem al een hapje geproefd en was erg tevreden! Even tijd om te ontspannen met een serie, voordat ik dan ook een bordje aan vriendlief zou voorschotelen en vol spanning op zijn mening zou wachten. Meneer is behoorlijk kritisch wat dat betreft, dus was ik blij toen ik eenmaal ook zijn complimenten in de pocket had.

Tijd om aan tafel te gaan: eet smakelijk, Njang Swietie!

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.