De homobejaarden-spagaat van Henk Krol

10-09-2013 16:03

Als het om vermeend onrecht gaat dat ouderen zou worden aangedaan is Henk Krol moeilijk stil te krijgen. Iedere bijzin in een tweet, krant of wetsvoorstel die ook maar enigszins zou kunnen suggereren dat ouderen zullen gaan lijden wordt van vurige repliek gediend, want kom niet aan onze ouderen! De Twitter-timeline van de beste man toont een prachtig overzicht van al het ouderenonrecht in het land en alle successen die 50Plus heeft weten te bereiken in de strijd daartegen.

Waar blijven de (digitale) hooivorken en fakkels?

Het is daarom nogal verwonderlijk dat er sinds gisteravond vooralsnog geen nieuwe persverklaring, Kamervraag of tweet de wereld in is gestuurd. En dat terwijl Nederland 2 gisteravond een documentaire uitzond die geheel gewijd was aan ouderen, inclusief verdriet en onrecht. Maar op een verdwaalde tweet over het huidige Kukident-kabinet (was dit ordinaire product placement!?) na bleef het verrassend stil. Niet dat de documentaire nieuwe feiten aan het licht bracht maar er werd wel uitgebreid stilgestaan bij een groep ouderen die het minder goed lijkt te hebben. Dat alleen al zou voor Krol en consorten reden genoeg moeten zijn om met (digitale) hooivorken en fakkels ten strijde te trekken.

Homo-acceptatie onder 65+ers

De documentaire Oud Roze van de HUMAN liet zien hoe het gesteld is met oudere homoseksuelen en hoe zij vaak niet uit de kast durven komen vanwege de homofobie onder hun leeftijdsgenoten. Dankzij de positieve noten was het absoluut geen tranentrekkende bedoening maar de uitzending toonde wel weer pijnlijk aan dat het met de homo-acceptatie onder 50+ers (of nouja, 65+ers) slecht gesteld is. Geen nieuwe ontwikkeling maar wel een situatie die een gezicht kreeg en zo niet louter meer bij ‘kille’ cijfers blijft.

En toch is het stil vanuit de partij die zich zo graag inzet voor al die ondergewaardeerde en oh zo kwetsbare ouderen. Helaas is dat niet zo gek.

Homo-oudere last aan been van Krol

Problemen van homo-ouderen moeten een last aan het been van Henk Krol zijn. Als voormalig homo-voorvechter verklaarde hij de rol van de politiek bij de homo-emancipatie al eens afgerond. Het benoemen van dit probleem in de Kamer en het oproepen tot actie zou zijn ongelijkheid aantonen en we weten allemaal dat hij niet graag ongelijk heeft. Al heeft hij natuurlijk bijna nooit ongelijk want doorgaans deugen andermans cijfers of onderzoeken gewoonweg niet maar dat terzijde.

Waarom 50Plus zwijgt

Bovendien is het verdomde lastig om dit onderwerp aan te kaarten als je weet dat het gros van je achterban het niet zo heeft op homoseksuelen. Het is om die reden dan ook begrijpelijk dat 50Plus zich niet over dit onderwerp uitlaat om te voorkomen dat er kiezers bij de partij weglopen. Een prijs die de homoseksuele ouderen kennelijk moeten betalen voor het groter geluk van de (heteroseksuele) meerderheid. Overigens is de stilte over dit onderwerp bijzonder consequent van de partij, want 50Plus spreekt zich vrijwel nooit uit over homo-ouderen. Ook in het verkiezingsprogramma komen de problemen van deze groep niet voor.

Maar goed, de week is nog jong, wellicht moet 50Plus in alle rust nog even nadenken welke stappen ze gaan ondernemen en willen ze vooral niet te overhaast reageren. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat een eventueel statement gebaseerd wordt op onduidelijke cijfers, halfbakken onderzoek of één enkele documentaire…

Joris van den Berg is regisseur en dingenbedenker