Leven

Ga naar de Universiteit van Nederland

10-09-2013 16:35

De Universiteit van Nederland is het sympathieke initiatief van wonderkind Alexander Klöpping en mag je niet missen. Waarom? Omdat Geert Buelens komt en hij wél leuk weet te vertellen over literatuur. Meld je dus aan als de sodemieter, want het college is vanavond.

Dit is Geert Buelens en dit filmpje laat zien waarom je de beste man je oor moet lenen voor meer dan een minuut. Een college over literatuur van Buelens is nooit zonder een notie van muziek – wat literatuur plots begrijpelijk, leuk en tastbaar maakt.

Dat hoor je goed: hij is Vlaams. Ook awesome. Pas wel op, want het bezoeken van dit college is niet zonder risico. Na het bezoeken van dit college is de kans groot dat je weldra college’s Nederlandse literatuur in Utrecht zal volgen, waar Buelens professor is.

Nog niet overtuigd? Dit is de promo-tekst op de site: ‘Buelens zal tijdens het eerste college van het nieuwe schooljaar spreken over hoe literatuur een land bij elkaar kan houden. En waarom wat Saskia Noort maakt, volgens hem geen literatuur is. Buelens geeft een introductie letterkunde in de breedte. En daar valt ook zijn grote liefde onder: TV-serie The Wire. Een mooi begin van het academisch jaar.’

Dus meld je hier aan voor het avondcollege van vandaag in de Amsterdamse club Air.

Daarbij is het een aardig idee om ook Dimitri Verhulst uit te nodigen. De schrijver vertelde in een openingsspeech van het academisch jaar in Nijmegen dat de universitaire literatuurstudie een dieptepunt was in zijn liefdesrelatie met de literatuur. Daar was de hoogleraar die hem uitnodigde niet bepaald blij mee.