Politiek

Ibn Ghaldoun-school krijgt geen geld meer

10-09-2013 17:05

Het ministerie van Onderwijs stopt met de financiering van de Rotterdamse Ibn Ghaldoun scholengemeenschap per 1 november. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) heeft dat besloten na een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie over de school.

De Inspectie van het Onderwijs betwijfelt in een dinsdag gepubliceerd rapport of het bestuur van Ibn Ghaldoun in staat is om op korte termijn zodanige verbeteringen door te voeren dat het zijn zorgplicht voor duurzaam, kwalitatief goed onderwijs en het behoud daarvan kan waarmaken. Dat is de uitkomst van het onderzoek van de onderwijsinspectie naar de school, waarbij is gekeken naar het bestuurlijk handelen, het personeelsbeleid, de sociale veiligheid en de naleving van wettelijke voorschriften.

Geen toekomst

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer: “De situatie bij Ibn Ghaldoun is zeer uitzonderlijk. Gelet op het inspectierapport en mede gelet op de bevestiging van het bestuur dat zij haar ambities niet tijdig kan waarmaken, ben ik van oordeel dat de conclusie geen andere kan zijn dan dat de school geen toekomst heeft.”

Ibn Ghaldoun kijkt naar doorstart

Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca zegt tegen het ANP zich te beraden op de vervolgstappen, maar is ervan overtuigd dat zijn school blijft bestaan. “Wij gaan er alles aan doen om de school niet te laten sluiten. Dat onze leerlingen les blijven krijgen, is het belangrijkste.” Volgens Tonca worden er op dit moment diverse gesprekken gevoerd over de toekomst van Ibn Ghaldoun. “Het kan zijn dat we eventueel onder een andere vlag verder gaan, of op een andere manier een nieuwe start maken.” Hij weet niet precies wanneer daar duidelijkheid over is. “Maar uiteraard voor 1 november.”

‘De enige islamitische school in het voortgezet onderwijs heeft het verziekt’

VVD-Tweede Kamerlid Karin Straus: “De enige islamitische school in het voortgezet onderwijs heeft het verziekt. Er zit niets anders op dan het Ibn Ghaldoun te sluiten. Laat dit een waarschuwing zijn voor alle andere scholen die een loopje nemen met de kwaliteit en hele generaties op achterstand zetten”

Tanja Jadnanansing, onderwijsspecialist voor de PvdA: “De PvdA is tevreden dat, nu de kwaliteit van het onderwijs niet op orde is, de bekostiging van Ibn Ghaldoun zal worden gestopt. Jongeren hebben recht op het beste onderwijs en als de school daar niet aan kan voldoen, moet hij dicht. Mijn eerste zorg gaat nu uit naar de leerlingen. Zij moeten eigenlijk morgen al op een nieuwe, goede school terecht kunnen. Daarnaast wil ik van de staatssecretaris weten hoe het zo ver heeft kunnen komen en hoor ik graag van hem hoe hij ervoor wil zorgen dat een dergelijke situatie nooit meer voor zal komen.”

Lees ook:

Rapport Onderwijsinspectie over Ibn Ghaldoun