‘Messi een autist? Onzin’

10-09-2013 12:40

Als we Romario mogen geloven lijdt Lionel Messi aan een milde vorm van autisme. De Braziliaan met duizend goals op zijn naam bedoelde de opmerking niet negatief, “want juist dankzij het syndroom kan Messi zich beter concentreren, net zoals Newton en Einstein dat konden.” In hoeverre zou Romario in zijn diagnose gelijk kunnen hebben? ThePostOnline vroeg psychiater en columnist Bram Bakker om een reactie. “Wat een briljante stelling van Romario, zeg. Maar er klopt niets van.”

Voorwaarde

“Dus als ik de leer van Romario goed begrijp is autisme een voorwaarde om zo goed te zijn als Messi?” stelt Bakker enthousiast. Hij lacht er hartelijk om. “Nee, dat lijkt me niet. In mijn praktijk geef ik autistische mensen wel het advies om te sporten, maar ik heb bij niemand een buitengewoon talent kunnen ontdekken. Autisme is een stoornis waar mensen in hun dagelijkse bezigheden last van hebben. Volgens mij is dat bij Messi niet het geval. Hij heeft een normale gezinssituatie en je hoort nooit rare berichten over zijn disfunctioneren in de maatschappij.”

Bakker ziet wel een vorm van dwangmatigheid en perfectionisme bij topvoetballers. “De wil om iedere wedstrijd op het allerhoogste niveau te presteren en alles te winnen zie je natuurlijk wel in het topvoetbal, en zeker bij Messi. Hij praat volgens mij nooit ergens ander over en is volledig gefocust, maar dat wil niet zeggen dat hij dus aan een vorm van autisme lijdt.”

Intuïtie

Johan Cruijff heeft ooit gezegd dat het onmogelijk is voor voetballers om op topniveau te presteren als ze niet intelligent zijn. Zou Messi dan bovengemiddeld intelligent zijn?

“Nee, dat geloof ik niet. Topvoetballers denken juist niet na; ze handelen puur op basis van een buitengewone intuïtie. De beweging tussen hersenen en spieren is zo snel dat ze in een fractie van een seconde kunnen schakelen. Voor verdedigers is Messi bijvoorbeeld nauwelijks te volgen, hij beweegt te snel voor hen. Dat heeft met motoriek – en ook met balgevoel – te maken en het is een talent, maar het staat los van zijn intelligentie. En het is zeker geen stoornis.”