Avantgardelabels die zomaar groot kunnen worden

13-09-2013 15:00

Ze wordt langzaampjes geïntroduceerd, Valentina Kova. Een Russisch-Amerikaanse ontwerpster die voorheen alleen extraordinaire sieraden maakte. Sinds fw 13/14 is dat anders, en maakt ze een heuse kledinglijn die slim geïnspireerd lijkt te zijn door bekende namen als Hussein Chalayan, Helmut Lang en Damir Doma. En nog slimmer niet zo extreem lijkt als de werken van voorgenoemden.

Toch zijn er opvallende keuzes in de collectie te vinden; een oversized trenchcoat van gekookt wol en leder, waarom? Wat is de gedachte? Waarom moet iemand dit dragen? De urgentie voel je als kijker niet meteen aan. Hetgeen niet vreemd is voor een eerste collectie, maar wel een tikkeltje vervelend. De oversized armgaten lijken alvast een kenmerk te worden. Geinig, maar is het genoeg om ons als liefhebber voldaan te houden? Clichématig kunnen we stellen dat de tijd ons wijzer zal maken. Maar in de snelle fashionwereld komt een langzaam geïntroduceerde designer die tijd misschien tekort.

Het succes van Valentina Kova zal uiteindelijk een consumentenvraagstuk worden. Op welke prijsklasse haakt de collectie in? Houdt ze het, gelijk haar sieraden, hoog exclusief? Dan zullen we hiervan weinig terugzien. Of Kova kiest voor een minder avant-garde aanpak en zoekt het grote mode publiek op. Een paar slimme editorials, hippe celebrity’s en uitbundige runways kunnen dan het verschil maken. Een andere mogelijkheid is ‘betaalbare’ luxe. Die malle oversized trench zou dan niet duurder mogen zijn dan 800 euro. Goed genoeg geprijsd voor exclusiviteit, maar toereikend betaalbaar voor iedere beminnaar.
BIG_SERGEREVERSIBLECOAT_CS6_5