Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Gedwongen huisuitzetting

13-09-2013 16:20

Beste Chris,

Ik word beschuldigd door de sociale recherche dat ik samenwoon. Nu wil de gemeente mijn bijstandsuitkering terugvorderen over vijf maanden met een forse boete. Mijn hele dossier blijkt te bestaan uit onjuistheden, verdraaide antwoorden en verklaringen. Huisbezoek, voor de deur posten, waarnemingen, een anonieme tipgever: ik ben al een verdachte omdat ik een uitkering heb. Er worden mij suggestieve vragen gesteld waaruit ik al gelijk op kan maken wat de eindconclusie zal zijn. Er was geen enkele ruimte voor nuancering van mijn antwoorden. Het eerste gesprek leek wel een kruisverhoor van anderhalf uur, waarin de beerput van mijn leven zonder enkel gevoel van mededogen werd opengetrokken. Ik kreeg het verslag van het eerste gesprek niet onder ogen. Ik ben beschreven als een crimineel.

Ik ervaar de houding en toon van de ambtenaren en klantmanagers als neerbuigend en schofferend. Er is geen enkel begrip voor mijn persoonlijke omstandigheden. De medewerker sprak mij aan op mijn non-verbale gedrag tijdens het eerste gesprek. Blijkbaar gooide ik olie op het vuur met mijn antwoorden. Ik wist gewoon niet hoe ik moest reageren op de manier van ondervragen: kwaad worden of juist niet? Ik word bij voorbaat al schuldig geacht.  

Ik heb een advocaat voor een indienen van bezwaar en een aanvraag van een voorlopige voorziening. Mijn bijstandsuitkering is beëindigd en ik heb nu geen inkomen. Na vier maanden kan ik geen vaste lasten meer betalen en komen er deurwaarders. En dan heb ik het nog niet over de incassokosten, kosten van deurwaardersexploten, enz. Er dreigt er voor mij en twee jonge kinderen ontruiming van de woning en afsluiting van energie. Ik moet een beroep doen op de voedselbank. Het komt op vrienden aan die mij een beetje levensonderhoud aanbieden, maar dat biedt geen oplossing voor de achterstanden in vaste lasten. Allemaal omdat ze mij ten onrechte geen bijstand uitkeren. Wat moet ik doen?

Huisuitzetting

 

Beste huisuitzetting,

Een rubriek als deze kan uw probleem sowieso niet oplossen. Een paar oplossingen liggen erg voor de hand. U heeft al een advocaat en dat is precies wat u nodig heeft. Uw advocaat weet beter dan wie ook welke procedures hij kan aanspannen tegen de gemeente om u uw uitkering terug te geven of u te helpen een huisuitzetting te voorkomen. Uiteindelijk heeft niemand er iets aan als u uit uw huis gezet wordt. U heeft dan een groot probleem, maar uw schuldeisers zien hun geld ook niet meer terug. Als uw advocaat dit niet voor u regelt, probeert u dan andere juridische hulp te vinden.

Voor problemen als de uwe is de Nationale Ombudsman opgericht. Hij bemiddelt bij problemen tussen burgers en de overheid en luistert naar uw klachten. De Nationale Ombudsman biedt vermoedelijk vooral een oplossing als u voldoende tijd heeft om een procedure af te wachten. Omdat u die tijd niet heeft, is uw advocaat waarschijnlijk belangrijker. Toch kan het geen kwaad contact op te nemen met de Nationale Ombudsman. Hij heeft nog niet lang geleden het publiekelijk opgenomen voor mensen die problemen hebben zoals u en die daardoor alleen maar verder in de problemen dreigen te komen.

Langs de gemeente

Als u weer langs moet gaan bij de gemeente, de sociale dienst, een andere overheidsinstelling of instelling die nog geld van u krijgt, gaat u dan niet alleen. U heeft vrienden en die willen misschien wel meegaan. Laat hen het woord voeren. Zoals u al zegt is de kans dat gesprekken ontsporen groot omdat u zich terecht zorgen maakt. Maar de ambtenaren aan de andere kant van de tafel doen ook gewoon hun werk. Dat is voor u onrechtvaardig, maar zij kunnen u niet zomaar soepeler behandelen. Daarvoor moet u langs de rechter of de Nationale Ombudsman. Als het gesprek ontspoort, is de kans dat ze u ook maar een beetje willen helpen alleen maar kleiner.

U zegt niets in uw brief over de vraag of u heeft gefraudeerd of niet. Als dat niet zo is, moet u dat met uw advocaat aantonen. Dat is belangrijk, want zoals u al zegt heeft u voor velen de schijn tegen. Als u wel gefraudeerd heeft, moet u vooral komen tot een betalingsregeling en uw leven beteren. Anders heeft u binnen de kortste keren weer hetzelfde probleem.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline.nl. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: FaceMePLS.