Politiek

Rutte is tegen kandidatuur Van Rey

13-09-2013 15:27

Premier Mark Rutte vindt dat de in opspraak geraakte Jos van Rey (VVD) zich niet verkiesbaar moet stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Dat zei Rutte in zijn hoedanigheid als VVD-partijleider tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte:  “Het is het beste als je bij dit type onderzoeken betrokken bent, je verre te houden van te verkiezen posities.” Ook zei Rutte dat het Openbaar Ministerie ‘in volle rust en focus’ zijn werk moet kunnen doen. 

Opstelten: Het recht zal zijn loop hebben

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei vrijdag zich niet te willen mengen in de discussie over zijn in opspraak geraakte partijgenoot Van Rey. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie zijn zaak tegen Van Rey moet afmaken, zei hij na de wekelijkse ministerraad. “Het recht zal zijn loop hebben”, stelde minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie. “Ik sta vierkant achter het OM.”

Of Van Rey inderdaad terechtkomt op de Roermondse VVD-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart, is ‘een beslissing van het hoofdbestuur’, zei Teeven. Hij kon niet zeggen waarom het nog altijd niet duidelijk is of het OM Van Rey gaat vervolgen. “Daar kan alleen het OM iets over zeggen.” Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder van Roermond.

Maandag besluit over kandidatuur

De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten. De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. De in opspraak geraakte VVD’er Van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

VVD-hoofdbestuur betreurt onduidelijkheid

Het hoofdbestuur van de partij liet donderdag weten het ‘schadelijk voor de VVD’ te vinden dat nog steeds niet duidelijk is of het Openbaar Ministerie (OM) Van Rey gaat vervolgen. “Het hoofdbestuur betreurt het dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het OM naar de heer van Rey en een eventuele aanklacht”, zo laat het in een verklaring weten.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het OM zei donderdag tegen het ANP dat het onderzoek nog ‘geruime tijd’ zal duren. “Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.”

VVD-integriteitscommissie doet ook onderzoek

Het hoofdbestuur stelt het in het algemeen verstandig te vinden dat ‘mensen die in opspraak zijn, zich direct terugtrekken uit welke politieke activiteit dan ook´. Het benadrukt echter ook dat dit de eigen verantwoordelijkheid van het lid is en dat Van Rey het recht heeft zich te kandideren zolang er geen aanklacht tegen hem ligt. De kwestie rond de kandidatuur van Van Rey wordt wel voorgelegd aan de onlangs ingestelde integriteitscommissie van de partij.