Politiek

Teeven verbijstert Kinderombudsman

13-09-2013 16:20

De Kinderombudsman heeft met verbijstering kennis genomen van de brief van het Kabinet, afkomstig van staatssecretaris Teeven over de gezinsherenigingsprocedure. Dullaert: “het is niet uit te leggen dat dit PVDA/VVD-kabinet blijft ontkennen dat er ernstige onzorgvuldigheden in de procedure zitten, zoals door onderzoek is vastgesteld. “

Onaanvaardbaar hoog risico

Er blijft een onaanvaardbaar hoog risico bestaan dat bijna 4000 kinderen die sinds 2008 een aanvraag voor gezinshereniging hebben ingediend, en zijn afgewezen, mogelijk onterecht gescheiden zijn gebleven van hun ouder. Hun recht om zich te herenigen met hun ouder wordt op die manier met voeten getreden.

Een simpele DNA-test was voor vele kinderen voldoende geweest om zich met hun ouders te kunnen herenigen. In plaats daarvan moesten deze kinderen honderden vragen beantwoorden over hun gezinsband. De Kinderombudsman heeft geconstateerd dat aan deze kinderen te hoge verwachtingen zijn gesteld om hun gezinsband te bewijzen. De IND procedure is onzorgvuldig verlopen en kinderen hebben geen eerlijke kans gekregen.

Rechten van het Kind

In het VN Verdrag voor de Rechten van het Kind is vastgelegd dat ieder kind het recht heeft om herenigd te worden met zijn ouders, als kind en ouder(s) niet in hetzelfde land wonen. De Nederlandse overheid is volgens dit verdrag verplicht om deze aanvragen met spoed, menselijkheid en welwillendheid te behandelen. De Kinderombudsman constateert dat dit kinderrecht geschonden is en vindt het onbegrijpelijk dat het Kabinet dit acceptabel acht.

De Kinderombudsman verwacht dat deze kinderen alsnog een eerlijke kans krijgen zich met hun ouders te herenigen. De Tweede Kamer zal de voornemens van het Kabinet gaan bespreken. De Kinderombudsman vraagt de Kamer het belang van kinderen de eerste overweging te laten zijn.

ANP