Stefano Denswil: ‘Messi op tenen trappen? Natuurlijk!’

16-09-2013 13:17

“Goed Stefano,” sprak Jaap Stam op de perstribune. “Goed gewacht.” De trainer Stam zag zijn leerling Denswil tegen PEC Zwolle een juiste keuze maken en sprak zijn waardering in korte – staccato – zinnen uit. Op het veld kleunde Denswil direct het volgende duel in, zijn schouderduw als opvallendste wapen. Negentig minuten ploegde de 20-jarige verdediger over het Amsterdamse gras; het leverde hem de titel Man of the Match op. Daar zal leermeester Stam hem vast voor op zijn schouder hebben geslagen. Mogelijk met vuist. Hoe dan ook, Stefano Denswil lijkt voorlopig de opvolger van Toby Alderweireld te zijn en het is waarschijnlijk dat hij ook woensdag tegen FC Barcelona in de basis start. Zonder zenuwen. “Natuurlijk durf ik Messi op zijn tenen te trappen.”

Bewijzen

“Het ging wel lekker,” zei Denswil na afloop van de moeizame 2-1 winst op PEC Zwolle. De verdediger doelde op zijn eigen spel, want zijn teamgenoten leken weinig idee te hebben van wat ze precies aan het doen waren. Denswil gooide tenminste nog zijn tegenstanders omver en leek daar hartstikke veel plezier in te hebben. Nu aankoop Van der Hoorn vooralsnog te licht wordt bevonden door Frank de Boer en de andere concurrent Joël Veltman geblesseerd is aan zijn knie, krijgt Denswil de kans zich te bewijzen als nieuwe centrale verdediger.

“De coach geeft me vertrouwen en heeft me verteld dat hij in mij gelooft. Het is aan mij om te laten zien dat hij een goede keuze heeft gemaakt; ik moet hem dat vertrouwen terugbetalen. Ik wil er in ieder geval alles aan gedaan hebben om de keuze voor de trainer zo moeilijk mogelijk te maken als Joël Veltman weer fit is.”

Leider

De jonge verdediger sprak ontspannen, uitgewaaid na zijn negentig minuten buiten spelen. Hoewel hij ‘pas’ twintig jaar is, gebruikt hij volwassen volzinnen in plaats van aangeleerde ‘ja en nee-antwoorden’. “Ik ben nu twee keer in de basis gestart, dus ik kom pas net kijken. Maar ik probeer samen met Niklas (Moisander, red.) de verdediging goed neer te zetten. Als je er staat moet je ook coachen, dus andere spelers moeten het van mij accepteren als ik ze aanstuur.”

“In het veld is het belangrijk dat je naar elkaar luistert, ook als je het niet direct met de ander eens bent. Dan kan je daar achteraf prima discussies over voeren, maar op mijn positie moet je er wel meteen kunnen staan als leider. Daar heeft leeftijd of ervaring verder niets mee te maken.”

Voor niemand bang

Dan FC Barcelona uit. Dat zou een wedstrijd kunnen zijn waar je als jonge jongen zenuwachtig voor bent. Op z’n minst licht gespannen. Nerveus. Iets, toch?

“Nee. Ik ben niet zenuwachtig, eerlijk gezegd ben ik dat nooit. Bij m’n debuut in het eerste van Ajax ook niet. Ik ga altijd met een ontspannen gevoel de wedstrijd in, als ik het veld oploop ben ik voor niemand bang.”

De nacht voor de wedstrijd wordt er dus goed geslapen. Vrees voor een afstraffing, die door de buitenwereld wordt uitgesproken, heeft Denswil niet. “Ik ben niet bang voor een 5-0 of 6-0, hoor. Natuurlijk is FC Barcelona moeilijk af te stoppen, maar dit zijn de wedstrijden waar wij er ook willen staan. We zullen voor elkaar door het vuur moeten gaan, negentig minuten keihard werken. Wie weet wat er dan mogelijk is.”

Tenen trappen

Zijn fysieke spel kan irritatie opwekken bij de kleine en smallere balkunstenaars uit Barcelona. Slotvraag is dus: durft hij Lionel Messi provocatief op z’n tenen te trappen?

Op droge toon, alsof de vraag heel debiel was: “Ja, waarom niet? Hij is m’n tegenstander, hij hoort niet bij me. Ik ga hem toch niet zomaar laten scoren? Messi is één van de beste spelers van de wereld, maar ik zal er alles aan doen om hem af te stoppen. Ook als de bal niet in zijn buurt is, ja.”

Dat zal wel weer een schouderklopje van Jaap Stam worden.