Sport

Waarom Ajax moest verliezen van Barcelona

19-09-2013 07:57

4-0 was de uitslag. Een pak slaag. Bij Ajax waren ze er best blij mee, en bij Barca niet. Tien opmerkingen over een voetbalwedstrijd, waarbij de hand van Cruijff aanwezig was.

Messi, het wassen beeld

Ineens aan het einde van de eftalvoorstelrandje op de middellijn van Camp Nou doemde hij op als een Madame Tussaud beeld: Lionel Andrès Messi. Ajax spelers keken naar hem en knikten. Sommigen legden even een handje op de schouder van God. Ja,hij leefde echt.

Was Ajax zo slecht of Barca zo goed?

Is Ajax zo slecht of Barcelona zo goed? Johan Derksen, normaal kritisch en tikje cynisch, relativeert de zwakte van Ajax in zijn VI-column. Ajax is een club die langzaam uit de luiers kruipt, volgens de analist. ‘In een jaar leid je geen talenten voor een nationale topclub op. Al die voormalige topvoetballers verdienen (bij Ajax) wat krediet en tijd om hun missie te kunnen realiseren. Bij Ajax regeert het nuchtere verstand. Ajax beseft dat het elftal structureel wordt afgeroomd door de Europese topclubs, maar de technische staf streeft ernaar binnen enkele jaren voor een constante doorstroming te kunnen zorgen. Zelfs met Toby Alderweireld, Christian Eriksen, en spelers die niet voor Ajax kozen Filip Djuricic, Marco van Ginkel en Adam Maher, zouden ze niet zijn opgewassen tegen Barcelona. Maar dat wil geenszins zeggen dat het niet goed gaat met het verstandig geleide Ajax.’

Snoeks in de bocht

Leukste quote over de wedstrijd kwam van NOS-commentator Frank Snoeks en ging over Ajax-jeugdverdediger Denswil. ‘Hij kent dit stadion alleen van Playstation.’  Deze was ook goed: ‘Dat is het verschil tussen mensen en Messi.’ (Nadat Messi koelbloedig de 4-0 het doel inschoof). Hier nog een keer de beelden.

Overmars gelooft  in Europese droom

Marc Overmars, technisch directeur bij Ajax, gelooft zelfs dat de club nog altijd kan meedoen in de Europese top. Tegen Het Parool zei hij: ‘Waarom kunnen we niet de finale van de Europa League halen?’ Hoe dan was de vraag. Door jeugdpareltjes aan je te  binden, zei Overmars. Is een klusje, maar kan best. ‘Tadic van Twente naar Ajax halen, dat kan mijn zoon ook. Het gaat erom dat je Tadic uit Servië haalt, en niet van Groningen of Twente koopt. We moeten bij Ajax spelers niet doodscouten, je moet ook eens een gokje nemen.’

Johan Cruijff 1 sloopt Johan Cruijff 2

Ajax is het reserve Barcelona, want beide clubs komen voort uit een en dezelfde voetbalfilosofie. Die is afkomstig van…El Salvador, de verlosser, Zijne Heiligheid Johan Cruijff. Albert Capellas, assistent-trainer bij Vitesse, maar opgeleid bij Barcelona, legt dat in de papieren editie van VI uit: ‘Johan Cruijff was mijn professor. Wat ik me in die tijd vooral herinnerde was de baltempo. Onder Cruijff werd ongelooflijk snel gespeeld. In de kleine ruimte, steeds weer dat ritme. Geweldig. Niet alleen bij het eerste elftal, maar binnen de gehele opleiding. Bij de jeugd werd op precies dezelfde wijze getraind. Cruijff implementeerde zijn plannen door de hele club. Overal zat een gedachte achter.’ Belangrijke les was: zoek spelers uit de omgeving van Barcelona. ‘Toch is niets zo belangrijk als je eigen ouders. Jonge voetballers moeten vooral kind kunnen zijn. Je moet iemand hebben die je opbeurt als het minder gaat.’

Mike van den Hoorn, de lummel

Mike van den Hoorn moet de vertrokken Toby Alderweireld doen vergeten. Dat gaat nog niet helemaal lekker. Tijdens de wedstrijd gaf hij de bal zomaar weg aan Barca-spits Pedro, waarna verdediger Denswil aan de handrem moest en geel pakte. Mike is nog niet helemaal ontgroend. Uit ons archief hebben we nog een pijnlijk plaatje. Genomen in de Euroborg. Voor de aftrap tegen Groningen. Ajax speelt een rondootje maar Micky blijft maar in het middenstaan. Op twitter werd hij lekker uitgescholden door kinderen die al lang in bed hadden moeten liggen.

Frank de Boer vond Ajax ‘iets’ minder

Ajax-trainer Frank de Boer is een optimist. Volgens de Amsterdamse oefenmeester had Ajax twee (van de vier goals) weggegeven en zelf ook kansen gehad. Conclusie: we waren bijna even goed. In deze grafiek zie je het verschil: Barcelona tikte Ajax behoorlijk zoek. Dit was een van de grootste nederlagen van Ajax ooit in Europees verband.

Martino, de winnende coach, was ontevreden

Best vreemd. De verliezende Ajax-coach was niet ontevreden, terwijl de winnende coach excuses maakte voor het matige spel.

Bojan (ex-Barca) geeft Messi de schuld!

Ja, jeetje. Heb je een plan en tref je Messi. De van Barca gehuurde Ajacied Bojan vindt dat eigenlijk niet eerlijk!

Oud-Barcelona en Ajax-speler wordt nieuwe Martine Bijl

Nu we het toch over Ajax-Barcelona hebben. Sneeuwvlokje, ooit spelend bij Ajax en Barca, wordt de nieuwe Martine Bijl.