Buitenland

Duitsland; de pijnlijke laatste week van de verkiezingen

20-09-2013 13:19

De SPD pleit in zijn verkiezingsprogramma voor een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Hoe wenselijk is het dan als je dan zelf je aan de regels houdt. In mei werd Sigmar Gabriël zeer tot woede van de kiezer en de lijsttrekker betrapt op het te snel rijden. Met 180 kilometer per uur scheurde zijn auto over de snelweg bij Osnabrück. Jammer alleen dat medewerkers van “Stern TV” dat mee hebben gekregen. Gabriël liet weten dat hij zijn chauffeur de opdracht gegeven heeft om niet harder dan 130 kilometer te  rijden. Toch komt het voor dat als Gabriël haast heeft, zijn chauffeur harder dan 130 rijdt. Gabriël heeft 500 euro aan de Deutsche Verkehrswacht gedoneerd en hoopt dat daarmee de zaak is afgedaan.

FDP dé blunderpartij

De FDP gaat toch wel als blunderpartij de verkiezingen in. Eerst waren er de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Rainer Brüdeler. Maar voor een verkiezingsspotje hebben ze een vrolijke fietsende familie gebruikt. Alleen jammer dat de rechtsextremisten van de NPD dezelfde familie hebben gebruikt. Trouwens is die familie helemaal niet Duits maar Sloveens dus ook de NPD ging nat. Verder gaat de FDP op gevaarlijk ijs door een Zweitstimmenkampagne te beginnen. Zo lijkt het net alsof de partij het niet op eigen kracht kan rooien. Trouwens is Angela Merkel mordicus tegen het weggeven van stemmen aan de FDP. Toch wil Merkel niets liever dan met de FDP regeren. Zelf mag ze echter niet de FDP promoten. Daarom wordt er een zwaargewicht in de strijd geworpen. Helmut Kohl steunde in de “Bild” openlijk de FDP. Nu is de Bild een zeer invloedrijke krant en de krant is vrij invloedrijk met een voorkeur voor een rechtse coalitie. Om de lezers een keuze op de FDP aantrekkelijk te maken werden bij het interview met Kohl ook een paar knappe journalistes afgebeeld. Nu is het afwachten of de vrouwelijk charme van de Bildzeitung en de vaderlijke woorden van Kohl de FDP in het parlement krijgen. Maar het is duidelijk dat de Duitse liberalen een groot imagoprobleem hebben.

Merkel2

Groenen en pedofilie

Het bontst maken het de Groenen. Het weekblad Stern heeft ontdekt dat Jürgen Trittin in 1981 contact had met een vereniging van pedofielen. De afdeling Göttingen wilde pedofilie legaliseren en Trittin moest het standpunt van die vereniging achterhalen. Niemand beweert dat Trittin zelf voor de legalisering van pedofilie was maar waar men wel over viel is het feit dat Trittin net doet alsof hij het niet herinnert. Vooral de CDU en de FDP willen daarom dat Trittin opstapt als lijsttrekker van de Groenen. Ook neemt men het Trittin zeer kwalijk dat hij wel anderen aanvalt op hun fouten. Zo beschuldigde Trittin , Rainer Brüderle van de FDP van seksisme. Die beschuldiging kwam nadat Brüderle wat dubbelzinnige opmerkingen had gemaakt over een journaliste.

Dubbele moraal?

Ook gaf Trittin met veel misbaar een functie bij Werder Bremen op nadat zij een sponsoringcontract met een vleesbedrijf aanging. De Groenen kwamen verder in de problemen toen Claudia Roth, Trittin verdedigde. Zij kreeg er van langs want zij bekritiseerde terecht de bisschop van Augsburg, Walter Mixa, die in 2010 probeerde de misbruikschandalen in de kerk te vergoelijken. Maar wie tegen een bisschop kritisch is moet kritisch zijn tegen de eigen lijsttrekker. Anders hebben de Groenen een dubbele moraal en daar houdt de Duitse kiezer niet van.

Tenslotte is er nog het eurosceptische AfD. In de meeste peilingen doen ze het goed behalve bij Forsa en Allensbach. De meesten zouden dan de schouders er onder zetten en stemmen winnen. Niet Bernd Lücke van het AfD, hij beschuldigde de opiniepeilers er van de cijfers te vervalsen. Hoewel bij onderzoeken van Forsa nog nooit gebleken is dat de AfD boven of in de buurt van de 5% kwam hield Lücke bij hoog en bij laag vol dat de cijfers vervalst werden. Dat liet men bij Forsa zich niet op zich zitten  en ze klaagden Lücke aan wegens smaad. De rechter gaf Forsa gelijk en verbood de AfD-leider nog langer te beweren dat Forsa met de cijfers geknoeid heeft. Doet Lücke dat wel, dan kost hem dat 250’000 Euro. Daarmee is de AfD nog voor de verkiezingen zijn geweest de grootste verliezer.

Recentste peiling

CDU/CSU (Union) 40%  + 0
SPD  27% +1%

FDP  5,5% – 0,5%
Grüne 9% – 2%
Linke 8,5% +0,5%
AfD 4% + 0

Overigen 6%

Bron: Forschungsgruppe Wahlen en het ZDF

Jeroen Adema zit ook op twitter.


Tags: ,

Wat is TPO?