Kunst

Marvin Gaye’s zoektocht naar een uitweg

20-09-2013 12:13

Vorige week schreef ik over de avonturen van Marvin Gaye in Oostende. Daar in dat kleine Belgische kustplaatsje kreeg hij zijn leven weer op de rit en leek alles goed te komen. Het hoofdstuk dat daarna volgde was echter zeer treurig en had niemand ooit kunnen bedenken. Iets dat alleen in een soap voor zou komen gebeurde in het echt, op 1 april in 1984.

Zoals ik in mijn stuk van vorige week schreef, was Gaye terug en sterker dan ooit. Afgekickt en met een hit trok hij terug naar Amerika om een grootse comeback te maken. Sexual Healing stond in de top van de hitlijsten en Midnight Love kreeg veel positieve reacties waardoor er ook weer animo was voor een nieuwe tour van Gaye. Iets waar Marvin zelf erg tegen op zag, want het was ondertussen een publiek geheim dat hij een hekel aan touren had en daarom dus liever sporadische optredens deed. Helaas was Marvin nog steeds redelijk platzak, en onder druk van derde partijen die wilden cashen op zijn hit begon Gaye aan een nieuwe rondtrek door Amerika in april 1983.

Terugval

Het schema was slopend en Marvin greep weer terug naar zijn oude gewoontes. Na een paar jaar clean geleefd te hebben viel hij uiteindelijk toch weer voor de lokroep van cocaïne om zo een poging te wagen om de druk op zijn schouders te verlichten. Helaas viel het dubbeltje voor hem op de verkeerde kant want het resultaat was een zenuwinzinking en groeiende paranoia. Deze paranoia liep zelfs zo ver op dat Gaye voor het concert altijd een kogelvrij vest droeg en deze pas af deed op het podium. Voor wie hij bang was is nooit bekend geworden, maar een tijd lang ging Marvin nergens naar toe zonder zijn vest te dragen.

Marvin Gaye keerde aan het einde van de tour in augustus als een zombie en drugsverslaafde weer terug in L.A. Hij had zijn oude ‘’foute’’ vrienden weer opgezocht en zijn leven stond even niet meer in het teken van muziek, maar van feestjes en de verleidingen die daarbij horen. Na zijn terugkeer in Los Angeles nestelde hij zich bij zijn ouders in het huis dat hij gekocht had maar waar zijn vader en moeder woonden. Zijn broer en diens vrouw verbleven in het gastenhuis in de tuin en even leek het alsof Marvin eindelijk weer een stabiele basis had gevonden. Als oudste zoon van de familie had Marvin altijd al een bevoorrechte positie binnen het gezin en was hij het lievelingetje van zijn moeder, tot ergernis van zijn vader. Marvin senior vond dat hij recht had op net zo veel aandacht en begreep de bewondering die velen voor zijn zoon hadden ook niet. Senior was een hardwerkende religieuze man die zichzelf dominee mocht noemen bij The House Of God, een afdeling binnen de Amerikaanse kerk die door velen als sekte bestempeld werd.
Senior had Marvin Junior met harde hand opgevoed en de relatie tussen die twee was eigenlijk nooit goed, iets dat later op een vreselijke manier tot uiting zou komen.

Ruzie

Een tijd lang ging het goed in het huishouden van de Gaye’s, Junior en Senior mochten elkaar niet maar blijven wel uit elkaars buurt en de tijd gleed voorbij. Het ging echter mis toen senior ruzie kreeg met zijn vrouw over een paar documenten die misten. Marvin Senior had net een nieuwe hypotheek op het huis genomen en kon de papieren niet meer vinden. Wat volgde was een woede uitbarsting die zelfs bij Marvin, (die op zijn kamer lag) te horen was. Toen Senior bijna uit zijn vel barste besloot Marvin in te grijpen. Alle opgekropte woede kwam er uit en zijn vader kreeg een paar flink tikken van Junior die zijn moeder aan het beschermen was. Na een kort opstootje droop Senior af en Marvin junior ontfermde zich over zijn moeder die erg geschrokken was, niet wetende wat er in de komende minuten zou gaan gebeuren.

Marvin Senior was woest, en greep in de kast naar zijn pistool. Een pistool dat hij nota bene van Junior had gekregen voor kerstmis zou het leven van beide mannen voor goed veranderen. Met zijn vrouw in de kamer, schoot Senior Marvin Junior zonder te aarzelen in zijn hart, terwijl hij op zijn bed zat. Twee schoten waren het, maar later zou blijken dan het eerste schot meteen dodelijk was. Zo cool als het maar kon trok Senior zich terug en verborg hij het pistool onder zijn kussen om vervolgens in zijn luie stoel op de veranda te gaan zitten.
De politie arriveerde twintig minuten later, maar het was al te laat. Marvin Gaye overleed officieel op 1 april 1984, een dag voor zijn 45ste verjaardag.

Een moord in koelen bloede dus, of zat er meer achter? Marvin’s zus vertelde later dat hij suïcidaal was en zelf een keer zelfmoord poging heeft gewaagd. Marvin sprong uit een rijdende auto maar hield daar niet meer dan wat schaafwonden aan over en in een later interview vertelde ze dat Marvin de zwakke plek van zijn vader wist. Senior heeft altijd gezegd dat hij zijn kinderen iets aan zou doen als zij hem aan zouden raken, tot op het punt dat hij ze zelfs wel kon vermoorden. Tel hierbij de paranoia plus de suïcidale neigingen van Marvin bij op, en het zou zomaar kunnen dat dit de uitweg was waar Marvin Gaye naar op zoek was. Een uitweg die een einde maakte aan zijn roerige bestaan.

DJ D-Rok(Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.