VIDEO: ‘Moslim Madonna’ Deeyah vecht voor vrouwenrechten

22-09-2013 14:31

Op het 34ste symposium van de Leidse Veerstichting, met als thema ‘Angst – Inspiratie of stagnatie?’, was vrijdag voormalig zangeres en activiste Deeyah uitgenodigd.

De in Noorwegen geboren artiest met Pakistaans-Afghaanse ouders begon al toen ze 7 was met zingen en optreden en werd al snel een ster in Noorwegen. Deeyah was trots dat ze kon bijdragen aan meer positieve berichtgeving over de moslimgemeenschap en verwachtte dan ook positieve reacties uit die hoek. Die kwamen echter niet.

De bedreigingen aan haar adres, en dat van haar familie die haar steeds bleef steunen, werden zo erg dat ze naar Groot-BrittanniĆ« vluchtte. Ze hoopte daar op meer begrip, maar ook in Engeland kon ze niet meer zonder bodyguards over straat nadat ze in een videoclip ‘te verleidelijk’ danste met een zwarte man.

Ze verhuisde naar de Verenigde Staten, maakte er een documentaire over eerwraak en keerde uiteindelijk terug naar Engeland om vanuit daar te vechten voor de issues die haar aan het hart liggen. ThePostOnline sprak met haar.