Business

FOX is arrogante monopolist met baggerservice

23-09-2013 15:43

Met veel bombarie kwam Fox de Nederlandse televisiemarkt op. Toine van Peperstraten werd huilend weggetrokken bij de NOS samen met opendeurentrapper Jan van Halst en in het reclamespotje voor hun praatprogramma wordt de kijker verzekerd dat bij hen alles om voetbal draait:

Maar juist de ware voetballiefhebber komt tot nu toe bedrogen uit bij FOX. Het aanbod is sterk versoberd vergeleken met voorgangers Sport 1 en Eredivisie Live, terwijl de prijzen zijn gestegen.

Horeca wordt voor het blok gezet

Het eerste slachtoffer van de nieuwe aanbieder waren de Horeca-ondernemers. Zonder enig overleg werd zonder bedenktijd de prijs voor een abonnement met 60 procent verhoogd, van 59,59 naar 99,95 euro. Koninklijke Horeca Nederland is woedend, maar Fox weet dat veel kroegen afhankelijk zijn van de uitzendingen en de prijsverhoging zullen slikken. Een stukje marktwerking naar de mensen toe.

Turen naar bufferende stream

Gisteren zaten duizenden voetbalfans die via de Fox GO-stream naar Ajax PSV wilde kijken naar een ronddraaiend buffer-cirkeltje te turen in plaats van naar een blunderende Kenneth Vermeer. Wie de wedstrijd los aankocht betaalde maar liefst 11,95. Meerdere klanten stapten tijdens de wedstrijd over op illegale streams die wel naar behoren werkten.

Een overduidelijk geval van te veel kijkers, te weinig bandbreedte. FOX laat niets van zich horen en vraagt als je netjes de klantenservice belt ‘het even op de mail te zetten.’ Het antwoord laat op zich wachten.

FOX bagatelliseert belabberd aanbod

FOX verzekert wekelijks de meest relevante wedstrijden uit de Premier League uit te zenden, maar kan die belofte niet waarmaken. Dieptepunt was zaterdag 14 september, toen de complete top van de Premier League in actie kwam, en FOX noodgedwongen een wedstrijd uit de tweede divisie (Championship) moest uitzenden.

Een teleurgestelde Asenal-fan vroeg via e-mail aan FOX waarom er voor de non-wedstrijd Leicester City – Wigan Athletic werd gekozen, waarbij hij opmerkte dat hij begrijpt dat de keuze niet op Arsenal viel:

U heeft mij als antwoord op een vorige vraag verzekerd dat Fox elke week de meest relevante wedstrijden zou selecteren en die zou uitzenden. Als Arsenal-supporter blijft het dan vaak onzeker of ik de wedstrijd kan zien die ik graag wil zien, maar daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Vanmiddag spelen tegelijk met Arsenal ook andere grote clubs als Manchester City en Tottenham Hotspur. Dat Arsenal dan niet wordt uitgezonden vind ik jammer, maar dat is niet anders.

Vervolgens vroeg de fan zich wel af waarom er dan voor een wedstrijd uit de tweede divisie werd gekozen:

Toen ik keek welke wedstrijden dan wél worden uitgezonden om 16u, viel ik van mijn stoel van verbazing. In plaats van 1 van de 6 wedstrijden op het hoogste niveau in Engeland is gekozen voor Leicester City tegen Wigan Athletic, een wedstrijd uit de Championship, de eerste divisie van Engeland. Dat is alsof Ajax, Feyenoord en Twente in Nederland spelen en er wordt gekozen om Helmond Sport – MVV uit te zenden.

FOX wees vervolgens op de beperkte rechten van de zender, en omzeilt de kritiek door zich te richten op de voorkeur voor Arsenal:

Ondanks deze beperking [uitzendrechten red.] probeert FOX Sports zoveel mogelijk diversiteit in het uitzendschema te brengen. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle wedstrijden van Arsenal, uw favoriete club, worden uitgezonden. Uiteraard begrijpen wij dat dit voor u als fan uiterst vervelend is,
echter proberen wij ook rekening te houden met de fans van andere clubs in de Premier League.

FOX belooft de meeste relevante wedstrijden uit de Premier League uit te zenden, maar doet dat niet. Dan kan het bedrijf wel wijzen op beperkte rechten, maar de klant is niet verantwoordelijk voor het zwak onderhandelen van het bedrijf. Als je een belofte niet waar kunt maken, dan moet je die niet doen.

Arrogante Amerikanen met monopoliepositie

Tot nu toe trekt FOX zich helemaal niets aan van de kritiek, en dat is ook helemaal niet nodig. Voetbal is voor Nederlanders net als benzine een eerste levensbehoefte. Het maakt niet uit wat het kost, we kopen het toch wel. Dat weten ze bij FOX ook. Die monopoliepositie geeft de arrogante Amerikanen alle ruimte om een waardeloze service te leveren tegen een te hoge prijs.

Well played, Murdoch.