Paul Gascoigne: ‘Ik weet dat ik blijf drinken’

24-09-2013 15:26

Het gaat steeds slechter met Paul Gascoigne. In een documentaire die vanavond op de Engelse televisie wordt uitgezonden vertelt de Engelse oud-voetballer openhartig over zijn alcoholprobleem en de manier waarop hij daar al 17 jaar mee worstelt. “Ik denk niet dat het nog goed met me komt, zeker niet.”

Volksheld

Gascoigne was tijdens zijn carrière een geliefde breker op het middenveld. Voetbal was bij hem per definitie ‘mannelijk’ voetbal en de fans konden zich goed met zijn strijdlustige karakter identificeren. Dat Gascoigne graag een biertje dronk, of flessen wodka met lijntjes coke tot zich nam, maakte hem er niet minder populair op. De verslaafde voetballer bleef een volksheld.

Zijn verslaving heeft hem inmiddels echter al twee keer op het randje van de dood doen balanceren. Eerder dit jaar vreesde Engeland nog voor zijn leven, maar zijn spoedopname in een medische kliniek kwam net op tijd. Voormalig teamgenoten haalden vervolgens een bedrag op van honderdduizend pond om hem in een Amerikaanse verslavingskliniek op te laten nemen, maar ook die behandeling sloeg bij Gascoigne niet aan.

Spijt

“Als ik door de drank kom te overlijden, weet ik tenminste dat ik niet meer de voortdurende pijn hoef te voelen,” zegt Gascoigne in het gesprek dat vanavond wordt uitgezonden. “Ik weet dat ik in de toekomst blijf drinken, ik weet alleen niet waarom ik die fucking drank niet kan laten staan. Ik ben al twee keer ontsnapt aan de dood, maar ik hou er rekening mee dat ik door mijn verslaving in een houten kist met zes spijkers beland.”

“Natuurlijk hoop ik dat het niet zo ver komt en ik blijf zo hard mogelijk mijn best doen om te overleven, maar als het gebeurt dan spijt het me heel erg dat ik een alcoholist ben. Ik zal ook weinig sympathie krijgen omdat ik zo vaak gewaarschuwd ben. Ik denk alleen niet dat het nog goed komt met mij, zeker niet.”

“Ik heb er niet om gevraagd om alcoholist te zijn. Het is hetzelfde als iemand die diabetes heeft; aan die patiënt vraag je ook niet of hij met die ziekte wil stoppen. Ik zou willen dat ik niet verslaafd was, maar ik ben het nu eenmaal.”

Half dagje drinken

Gascoigne probeert ondertussen zijn door alcohol verlepte uiterlijk te maskeren met botoxbehandelingen. De duizend pond voor het strak laten trekken van zijn huid kan hij naar eigen zeggen ook aan iets anders uitgeven: “Ik kan dat bedrag tijdens een avond drinken gemakkelijk over de balk gooien. Wat zeg ik; in een half dagje drinken is het ook weg.”

Voorlopig leeft Gazza met de dag. “Ik probeer er elke dag het beste van te maken, want ik heb geen idee hoe de dag van morgen er uitziet. Of zelfs de volgende vijf minuten. Ik weet het niet, dus ik haal er het maximale uit.”