Binnenland

VVD Drenthe: ‘Vonnis Ziengs terecht’

24-09-2013 17:43

Oud-Statenlid Berthold Ziengs (VVD) werd vandaag veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf vanwege witwassen, belastingfraude en het vervalsen van facturen. Ewout Klok is voorzitter van de VVD Drenthe en werkte lang samen met Ziengs. Hij reageert tegenover ThePostOnline.

Meneer Klok, wat vindt u van het vonnis van de rechter?
“Ik kan niet anders dan het eens zijn met de rechter. Natuurlijk wil ik niet op zijn stoel gaan zitten, maar niemand mag zich met dergelijke praktijken inlaten en al helemaal niet als je een publiek figuur bent. Ook al pleegde hij deze feiten niet in zijn hoedanigheid als politicus.”

Heeft u nog contact gehad met hem vandaag?
“Nee. De laatste keer dat ik hem gesproken heb was twee weken geleden, toen hij mij belde om de eis van het Openbaar Ministerie mede te delen. We hebben nog geregeld contact, al is dat altijd in de privésfeer. Niet dat we persoonlijk bevriend zijn, maar bijvoorbeeld op recepties. Berthold is altijd een plezierige jongen in de omgang geweest. Ik kan me voorstellen dat hij hier wel even ondersteboven van is, dus ik laat het aan hem om eventueel contact op te nemen. Ik ben dan ook niet van plan hem een bericht te sturen.”

Meneer Ziengs is de zoveelste VVD’er die in opspraak is geraakt. Wat zegt dit over uw partij?
“Tja, de VVD is de grootste partij van het land en dan lig je altijd onder een vergrootglas. Het is natuurlijk geen goede reclame, maar ik kan jou ook zo een lijstje geven van CDA’ers of PvdA’ers die de fout in zijn gegaan. Gelukkig maar dat het niet enkel binnen de VVD gebeurt, zou ik bijna willen zeggen. De VVD heeft integriteit hoog in het vaandel staan.”

Ziengs deed zo’n twee jaar geleden zelf afstand van zijn functie toen hij werd verdacht van de praktijken waar hij uiteindelijk vandaag voor is veroordeeld. Stel hij deed dat niet, was er dan nog draagvlak geweest voor een samenwerking de afgelopen jaren?
“Misschien heeft hij zelf destijds al ingeschat dat het wel eens verkeerd voor hem kon gaan aflopen. Daarom vind ik deze zaak ook anders dan bijvoorbeeld die van Jos van Rey, die altijd heeft gezegd onschuldig te zijn. Je bent pas schuldig als het bewezen is. Het kan niet zo zijn dat je als verdachte al niet meer welkom bent, mensen worden ook wel eens ten onrechte ergens van verdacht.”

De landelijke tak van uw partij heeft vandaag tegen ThePostOnline gezegd dat Ziengs nooit meer een publieke functie namens de partij mag bekleden en gaat deze week praten over een eventueel royement van Ziengs. Moet hij geroyeerd worden als het aan u ligt?
“Mensen met een strafblad kunnen geen publieke functie uitoefenen, daar ben ik het helemaal mee eens. Wat mij betreft kan hij wel gewoon lid blijven. Je weet uiteindelijk toch niet wat ieder lid afzonderlijk heeft uitgespookt.”