‘Bergkamp zal nooit trainer van Arsenal worden’

25-09-2013 14:54

De biografie van Dennis Bergkamp is een bron van dagelijks nieuws voor de Engelse kranten. In oktober verschijnt het boek in Nederland, maar The Guardian en The Independent publiceren al regelmatig uit de inzage die zij vooraf hebben gekregen. Ook The Daily Mail brengt vandaag een passage over de ‘gedroomde opvolger’ van Arsenal-coach Arsène Wenger. Geen hoopgevende passage overigens, want: “Bergkamp zal nooit trainer van Arsenal worden.”

Beste speler

Bergkamp heeft zich in de elf jaar dat hij voor Arsenal speelde immens populair gemaakt bij de fans van de club. In het lijstje Beste Speler Ooit strijdt de technisch zeer vaardige nummer 10 steevast met Thierry Henry om de eerste plek. Althans, als je het aan de Arsenal-supporters vraagt. Nu Bergkamp zijn trainersdiploma op zak heeft en ervaring opdoet als assistent van Frank de Boer, zijn er genoeg fans uit London die vurig wensen dat hij in de toekomst het stokje van Arsène Wenger overneemt.

Deze fans hoeven geen hoop meer te hebben, meldt de Engelse krant. Bergkamp kan de rol van trainer van een Europese topclub niet op zich nemen omdat er op regelmatige basis grote afstanden moeten worden overbrugd. Per vliegtuig. En Bergkamp vliegt niet. In de biografie zegt de oud-voetballer hier het volgende over:

“Ik voelde me zo verschrikkelijk slecht als ik moest vliegen. Het was zelfs zo erg dat ik tijdens een uitwedstrijd al naar boven keek om te zien hoe het weer was. Doemden er wolken op? Ik was tijdens de wedstrijd al met de vlucht bezig; een hels gevoel.”

Nooit meer

“Ik heb enorm vaak gevlogen; in grote vliegtuigen, kleine vliegtuigen, soms wel erg kleine vliegtuigen. Bij Ajax vloog ik ooit in een minuscuul vliegtuig over de berg Etna naar Napels, toen we plots in een vreselijke luchtzak terechtkwamen. Ik heb het allemaal wel meegemaakt en ik heb besloten dat ik wil nooit meer zal vliegen.”

De problemen begonnen toen Bergkamp tijdens het WK 1994 met het Nederlands elftal door Amerika vloog. Een jaar later tekende hij een contract bij Arsenal, waarbij hij nadrukkelijk te kennen gaf niet meer in een vliegtuig te stappen. “Dat werkte door in de contractbesprekingen. Als ik zei dat ik een miljoen wilde verdienen, haalden zij er automatisch een ton af omdat ik niet vloog. En dat accepteerde ik.”