Leven

Wel of geen verplicht BSA in tweede jaar?

26-09-2013 12:39

De universiteit in Leiden vindt het nodig om ook tweedejaars van de opleiding te kunnen sturen, als ze niet genoeg studiepunten halen. Dat mag alleen als een opleiding uniek is. Maar wat is uniek?

Interessant stukje definiƫren van de politiek naar het onderwijs toe. De opleidingen in Leiden willen tweedejaars kunnen wegsturen, Mohandis (PvdA) heeft een motie door de Kamer gekregen dat een dergelijk BSA slechts bij unieke opleidingen mag. Studenten moeten immers kunnen kiezen tussen een opleiding met een BSA en zonder BSA. Klinkt logisch.

Brengt ons bij het vraagstuk wat een opleiding uniek maakt. Elke opleiding krijgt van DUO een Crohonummer, waarmee de opleidingen te onderscheiden zijn. Maar een apart Crohonummer ligt vooral besloten in de vraag of de opleiding eenzelfde naam heeft als een andere opleiding – niet op basis van een inhoudelijke vergelijking met andere opleidingen, waar het de minister om te doen is.

Mag de universiteit in Leiden de studenten wegsturen? Ja: de opleiding die ze aanbieden lijkt bijzonder veel op opleidingen elders in het land.