Voetbal

Gertjan Verbeek:’Behoorlijk spel, verdiende overwinning’

28-09-2013 23:45

AZ heeft zich met een uitstekende thuisoverwinning op PSV gerevancheerd voor de kansloze 3-0 nederlaag vorige week tegen NAC Breda. In Alkmaar won de equipe van Verbeek met 2-1 van de club die in de vorige speelronde nog met 4-0 te sterk was voor Ajax. Beide trainers waren het na afloop met elkaar eens: op de overwinning van AZ viel weinig af te dingen.

Energieker en actiever

De thuisploeg was vanaf het eerste fluitsignaal energieker en actiever dan de Eindhovenaren. Dat zag ook PSV-trainer Cocu. “AZ begon agressief en we hadden moeite om in de wedstrijd te komen.” Het was dan ook geen toeval dat de thuisploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Nick Viergever en Donny Gorter stoomden samen op aan de linkerkant. De corner die dat opleverde werd door Maarten Martens met sublieme precisie op het hoofd van Nick Viergever gemikt. De centrale verdediger kopte hard binnen, wat hem een tevreden applaus van zijn trainer opleverde. “Gisteren na de laatste training nam een groep van tien spelers zelf het initiatief om op corners te oefenen. Het is mooi dat de goal dan uit een corner valt. ”

Cocu zag na de openingsgoal zijn ploeg rustig blijven en via de zijkanten op zoek gaan naar een doelpunt. Het was geen toeval dat die uiteindelijk kwam van de voet van linksbuiten Depay, die daarvoor al een aantal keer gevaarlijk voor de goal was gekomen. Een gemakkelijk gegeven vrije trap werd met een droge knal in de rechterhoek tot doelpunt gepromoveerd. Daarmee kreeg PSV meer dan het verdiende. Een mooie pass van Martens leverde nog een grote kans op voor Roy Beerens, maar zijn schot verdween in de tribunes.

Migraineaanval duurt te lang

Aan het begin moest Verbeek een gedwongen wissel toepassen. Elm kwam in de plaats van Hendriksen. Verbeek verklaarde na afloop dat het niet om een tactische ingreep ging. “Hendriksen heeft zo nu en dan last van migraine. Hij ziet dan vlekken voor zijn ogen en heeft slecht zicht. Zo’n aanval duurt vaak dertig minuten en de pauze slechts vijftien. Ik wil geen spelers met slecht zicht op het veld, ook niet een kwartier. Vandaar de wissel.”

De tweede helft was slechts vijf minuten onderweg of beide trainers moesten noodgedwongen wisselen. PSV keeper Zoet (“Hij gaat morgen in de scan om de ernst van zijn liesblessure te bepalen”) en Donny Gorter (“Hij viel op zijn sleutelbeen en heeft een ‘pianotoets’. Die zijn we een paar weken kwijt”) konden vervroegd douchen en ook Ji Sung Park(“Zijn enkelblessure lijkt mee te vallen”) viel geblesseerd uit.

Teamspirit na bekerwedstrijd

Tussen de blessures door maakte Aron Jóhansson met een prachtige boogbal de uiteindelijk winnende treffer. Verbeek wees daarbij vooral op de teamspirit. “We hadden 120 minuten in de benen na de bekerwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. We hebben aangetoond dat we niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed in elkaar steken. Na de zeperd tegen NAC was dit een fijne wedstrijd. Spelers kunnen vaak iets extra’s brengen tegen de topclubs. We hebben onszelf met behoorlijk spel naar een verdiende overwinning geknokt.”

Philip Cocu berustte in de nederlaag. “We zijn na rust niet in staat gebleken om echt in ons spel te komen. Het was te onrustig en AZ speelde een prima wedstrijd. Beide ploegen hebben weinig gecreëerd. Ik moet mijn ploeg een compliment geven voor de strijdlust die zij hebben getoond, net als in de vorige twee wedstrijden. We hebben de laatste drie wedstrijden gewonnen, gelijkgespeeld en verloren. Ik denk dat dat aardig aangeeft hoe we ervoor staan op dit moment.”

Verliespunten topclubs

Later op de avond won Ajax met maar liest 6-0 van Go Ahead Eagles. Het is de Eindhovenaren tot op één punt genaderd. Beide ploegen liepen in de eerste acht speelronden respectievelijk negen en tien verliespunten op, maar leiden momenteel in de Eredivisie.

Update: Een dag na de mooie zege op koploper PSV is AZ-trainer Gertjan Verbeek ontslagen bij AZ. Een gebrek aan chemie en vertrouwen ligt daaraan ten grondslag. Lees meer.