Barbara Berlusconi: ‘Ajax-school inspireert AC Milan’

30-09-2013 12:49

AC Milan directrice Barbara Berlusconi is onder de indruk van de voetbalschool van Ajax. Dat blijkt uit een interview met de dochter van Sylvio Berlusconi in La Gazzetta dello Sport. Morgenavond speelt Ajax in de Amsterdam ArenA tegen AC Milan en Barbara Berlusconi zal met extra aandacht kijken naar de manier waarop de jonkies van Ajax zich op het hoogste niveau zullen profileren. “Ik hou van de manier waarop Ajax de jeugd opleidt en kansen biedt. Bij AC Milan proberen van deze methode te leren.”

Serie A

De directrice is net als haar vader gek van voetbal. “We praten vaak over voetbal en AC Milan, het is eigenlijk het eerste onderwerp dat we ‘s ochtends bespreken. AC Milan gaat onze familie aan het hart, het is niet zomaar een club waar we eigenaar van zijn.”

“De Italiaanse competitie zou volgens sommigen in een crisis verkeren, maar ik begrijp niet waarom mensen dat beweren. Het voetbal in de Serie A is technisch van hoog niveau en de laatste jaren worden de kleinere clubs steeds sterker. De subtop groeit ook en vormt inmiddels een gevaar voor de traditioneel grote clubs. Dat maakt de competitie spannend en vermakelijk.”

Nederlandse connectie

Barbara Berlusconi genoot als klein kind van de Grote Drie in het rood-zwarte AC Milan-shirt. “We hebben veel succes gehad met Nederlandse voetballers bij de club. Ik kan me nog goed de wonderschone treffer van Van Basten herinneren in de EK-finale van 1988. En ook Seedorf was geweldig; een uitstekende voetballer en daarnaast een intelligente man. Wanneer hij terugkeert bij AC Milan? Dat weet ik niet, maar hij weet dat de deur voor hem altijd openstaat.”

Momenteel spelen de Nederlanders Emanuelson en De Jong bij de Rossoneri. “Emanuelson doet het goed als linksback en ik denk dat hij nog beter kan worden. De Jong is een echte teamspeler; op moeilijke momenten in de wedstrijd gaat hij voorop in de strijd en helpt hij ons terug te knokken. Hij is een echte leider, daar hou ik van.”

Ajax

Gevraagd naar de komende tegenstander Ajax, zegt Berlusconi: “Ajax is als opleidingsinstituut een bron van inspiratie voor andere clubs. Ze scouten de grootste talenten en leiden ze op tot geweldige profs. Daar staan ze bekend om. We proberen met AC Milan weer terug aan de Europese top te komen en daarbij kijken we goed naar de manier waarop Ajax met hun jeugd omgaat; we bestuderen de Ajax-methode, ja.”

“Natuurlijk hoop ik dat AC Milan morgen wint, dat is logisch. We willen zo ver mogelijk komen in de Champions League.”