Bedreigde producent ‘blurt’ boze bikers uit documentaire

30-09-2013 12:36

De documentaire Fever zou wel eens een behoorlijk mistige film kunnen worden. De producent van een documentaire over een Antilliaanse motorclub zegt toe ‘enkele’ spelers uit de film te zullen ‘blurren’, laat hij weten aan ThePostOnline. ‘Om hoeveel mensen het gaat is nu niet bekend. We inventariseren de zaak.’

Fever ging zaterdag niet in première op het Nationaal Filmfestival, omdat een aantal spelers uit de documentaire het theater inrenden en bedreigende taal uitsloegen. De docu vertelt het levensverhaal van twee Antillianen die een motorclub starten in Rotterdam: Black Jack.

Blurred scènes

Enkele ex-Black Jack leden die in de film figureren, willen nu dat ze uit de film worden geknipt, omdat ze niet meer geassocieerd willen worden met de club. De producent, die zaterdag zelf niet werd bedreigd, geeft toe aan de eisen en verzekert dat hij klagers zal ‘blurren’, een filmterm voor ‘wazig’ maken.

‘Dit is een documentaire en geen journalistiek product. Hoewel iedereen toestemming heeft gegeven, hebben de heren een punt. Ze zijn geen hoofdrolspeler. We hadden net zo gehandeld als het om de grieven van een huisvrouw zou zijn gegaan. Deze toezegging heeft niets met de aard van de motorclub te maken’, zegt producent Jan Katsma van Umwelt Films. 

Een vaag minuutje

De producent verwacht vooralsnog ongeveer ‘een minuutje’ mistig te moeten maken. Aanvankelijk waren er twee klagers, maar het aantal ontevreden bronnen zou nog kunnen oplopen, geeft Katsma toe. ‘Na de publicteit zijn er meer mensen gekomen die eruit willen. Ja, hoe ver dat gaat? Ik weet het nu niet. We zoeken naar een oplossing.’

Motorbendes maakten al eerder amok tijdens tv-opnames. Hells’ Angels sloegen Barend & Van Dorp in elkaar na een uitzending waarin kritiek op de gehelmde helden werd geleverd.