Politiek

SP 030 wil af van Prinsenvlag op Statenjacht

30-09-2013 20:36

Het dundoek houdt de gemoederen nu al enige tijd bezig: de Prinsenvlag. Ooit het symbool van de strijd tegen de Spanjaarden, daarna besmeurd door de collaborateurs van de NSB. Nadat lieden van Voorpost met de vlag zwaaiden op een openbare PVV-bijeenkomst is deze onderdeel van het nationaal debat geworden. De Statenfractie van de SP in Utrecht doet nu ook een duit in het zakje: de Prinsenvlag wappert op het Utrechtse Statenjacht en dat vinden de socialisten onwenselijk. De SP wil niet dat het Statenjacht deze vlag nog voert.

Het Statenjacht ‘De Utrecht’ is de authentieke reconstructie van een historisch zeilschip, gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. De rijk versierde Statenjachten werden in de 80-jarige Oorlog ingezet voor het vervoer van de bevelhebbers. Na de voltooiing in 2003 vonden 90 jongeren die bij de bouw betrokken waren een reguliere baan. En het schip voert dus de gewraakte Prinsenvlag.

Prinsenvlag

SP-fractievoorzitter Anne-Marie Mineur schrijft op de website van haar partij: “De keuze voor deze vlag is ongetwijfeld zuiver, en ingegeven door historisch besef. Maar de geschiedenis van deze vlag is erg besmet. Niets verzet zich ertegen om gewoon de rood-wit-blauwe vlag te voeren. Dat is sinds 1937 ook de enige officiële Nederlandse vlag.” Ze vraagt het College van Gedeputeerde Staten af te zien van het gebruik van de vlag op het statenjacht.