Politiek

Nederlandse politiek moet meer polderen

01-10-2013 16:36

Vroeger was Nederland een polderland, toen gunde men elkaar nog wel eens wat. Je weet wel, proberen elkaar te ontmoeten op punten van overeenstemming en niet op punten van tegenstellingen. Vroeger werd er van alles gepolderd in Nederland. Sloten, meren, politiek, noem het op. Het buitenland roemde zelfs onze bereidheid tot onderhandelingen. En nu? Nu lopen al die onderhandelingen vast. Nederland is geen soepel lopende kettingskast meer die gesmeerd wordt door consensus, Nederland is de kettingkast van de gemiddelde Amsterdamse barrel: verroest, recalcitrant en niet vooruit te branden.

Spaaklopen

Kemphanen als Pechtold en Bruma lijken net twee politieke neuroten: ‘’nee ik wil niet en nee ik weet het beter’’. Ondertussen werpen ze ons land steeds verder in een ravijn van bestuurloosheid. Als zij echt willen laten zien dat PvdA en VVD het bij het verkeerde eind hebben, ga dan eens mee met die plannen van de coalitie. Sleur de coalitie maar door die verdomde ondemocratische Eerste Kamer en laat de coalitie maar op zijn bek gaan. Schrijf nieuwe verkiezingen uit en laat vervolgens zien dat je het beter kan. Ons land staat stil. Onze economie is kut. Doe iets politiek, doe iets! Vergeet tijdelijk je verdomde idealen, straks is Nederland zo ver in de stront gezakt dat idealen even niet meer tellen, dan moet er gewoon ingegrepen worden.

Onderneem actie

Om ons land weer enigszins vooruit te branden moeten we eerst eens het voorbeeld volgen van onze oosterburen: stel een kiesdrempel in. Op deze manier weer je de Walt Disney-achtige, idealistische en achterhaald confessionalistische splinterpartijtjes als GroenLinks, PvdD en SGP uit de serieuze politiek. Verban die spek-en-bonen partijen naar de lokale politiek en reduceer de versplintering van Nederland. Zorg dat plannen doorgevoerd kunnen worden zonder dat je naar de totaal irrelevante meninkjes van GroenLinks, PvdD en SGP hoeft te luisteren. Ten tweede, leer weer te polderen. Na het volgen van de algemene beschouwingen kan ik alleen maar concluderen dat de Tweede Kamer gevuld zit met halsstarrige potentaten. Iedereen wilt zijn zin, iedereen wilt heersen. Gun elkaar eens wat. Doe eens lief tegen een ander. Wees content met plannen die wel aanlsluiten op je visie. Er zit een linkse- en een rechtse partij in de coaltie, je zou denken voor ieder wat wils…

Democratie

Het idee van democratie is mooi: de Trias Politica moet ons behoeden voor corruptie en despotisme en via verkiezingen heeft iedereen wat te zeggen in ons land.  Maar op dit moment is een quote van Winston Churchill meer van toepassing: “It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.” Op dit moment is politiek bedrijven niet eens belangrijk meer. Op dit moment is het belangrijk dat Nederland weer bestuurbaar wordt, dat we de werkloosheid terugdringen en dat de economie weer begint te lopen. Daarna is er heus wel weer tijd voor politieke spelletjes. Dus stop met kolderen, begin weer te polderen.