Binnenland

Update: Arbitragezaak inzake Greenpeace-activisten

04-10-2013 14:00

Update 4 oktober 14.00: Zojuist heeft minister Timmermans laten weten dat Nederland mogelijk  naar het Zeerechttribunaal zal gaan om de Arctic Sunrise vrij te krijgen. De actie is puur en alleen bedoeld om het schip vrij te krijgen. Allereerst wordt geprobeerd de situatie via een arbitragezaak te regelen. Lukt dit niet, dan volgt mogelijk de gang naar het tribunaal. De situatie van de bemanningsleden, die vastzitten en zijn aangeklaagd voor piraterij, wordt via de diplomatieke weg besproken, meldt het ANP.

Eerder: Alle bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise zijn in Rusland aangeklaagd voor piraterij. Gisteren werden de Fin Sini Saarela en de Fins-Amerikaanse Dima Litvinov al aangeklaagd, vandaag volgde de rest, meldt CNN. Onder de dertig bemanningsleden zijn ook de twee Nederlandse actievoerders Faiza OUlahsen en Mannes Ubels. 

Voor piraterij staat in Rusland een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. In totaal zijn dertig bemanningsleden gearresteerd. Greenpeace International heeft in de persoon van Jasper Teulings, hoofd juridische zaken, gereageerd tegenover het ANP. Hij noemt de aanklacht “ronduit ongegrond”.

Champions League

Dinsdagavond bij het Champions League duel tussen Basel en Schalke’04 vroegen de Greenpeacestrijders aandacht voor het probleem, door al abseilend van het dak te komen met een megadoek.

ANP-1000_24960739