Binnenland

Spong overweegt wraking rechtbank in coffeeshopzaak

04-10-2013 16:04

Advocaat Gerard Spong overweegt de rechtbank in Utrecht te wraken in de zaak tegen coffeeshophouder Marianne Kristel. De reden hiervoor is het het afwijzen van alle verzoeken van de verdediging om getuigen op te roepen, zo meldt hij tegenover ThePostOnline.

‘Ernstige belemmering waarheidsvinding’

In totaal wilde Spong 17 getuigen oproepen om aan te tonen dat Kristel erop mocht vertrouwen niet vervolgd te worden, maar de rechtbank is van mening dat de getuigen niet nodig zijn voor het proces. De rechtbank wees daarom vandaag alle verzoeken tot het horen van getuigen af.

Volgens de rechtbank heeft Spong niet duidelijk kunnen maken wat deze getuigen zouden kunnen verduidelijken in de strafzaak tegen Kristel. Dat het gemeentebestuur in Utrecht de afgelopen jaren coffeeshops heeft gedoogd, gelooft de rechtbank ook wel zonder de getuigen te horen.  Onder die opgeroepen getuigen waren voormalig burgemeesters, hoofdofficieren en ambtenaren.

In een reactie aan ThePostOnline laat Spong weten:

“Wij vinden dit een ambivalent tussenvonnis. We zijn in ieder geval blij dat de rechtbank het met ons eens is dat coffeeshops bevoorraad moeten worden. Maar om de toezeggingen die mevrouw Kristel heeft gekregen aan het licht te brengen, is het nodig om deze getuigen te horen. Dat dit nu wordt afgewezen zien wij als een ernstige belemmering van de waarheidsvinding door de verdediging. Om die reden overwegen wij ook de rechtbank te wraken, wij nemen dit zeer hoog op.”

Proefproces

Spong was voornemens een proefproces van de rechtszaak te maken, waarin de hypocrisie van het Nederlandse gedoogbeleid aan de kaak zou worden gesteld.

In een interview met ThePostOnline in juni, legden Spong en zijn compagnons uit waarom ze van mening zijn dat het huidige systeem rondom coffeeshops niet deugt:

“De gemeente weet dat als je een vergunning uitgeeft voor een coffeeshop, er vervoer van softdrugs in de stad plaatsvindt. Sterker nog, gemeentes willen juist een coffeeshop om overlast van illegale straatverkoop tegen te gaan. ‘Runners’ van legale coffeeshops zorgen juist dat ze zo onopvallend mogelijk te werk gaan, om niet ‘geript’ te worden, maar ook omdat ze de politie niet willen provoceren.”

Om die misstand aan de kaak te stellen probeerden de advocaten in samenwerking met coffeeshophouder Marianne Kristel – de zus van de overleden actrice sylvia Kristel – een proefproces uit te lokken. Kristel werd vervolgens op straat aangehouden met anderhalve kilo hennep in haar scooter. Volgens Spong mocht Kristel er, gezien het gedoogbeleid van de gemeente, op vertrouwen dat zij een dergelijke hoeveelheid hennep mocht vervoeren.