Elsevier-titel ‘Beste brede universiteit’ onbetrouwbaar

04-10-2013 15:39

De titel voor beste brede universiteit die Elsevier jaarlijks uitreikt is onbetrouwbaar, zo concludeert het Algemeen Nijmeegs Studentenblad na een onderzoek naar de methodiek achter deze ranglijst.

Voor het opstellen van de felbegeerde ranglijst is gekeken naar de vraag ‘wat vind je van je studie in het algemeen?’ uit de Nationale Studentenenquête. Studenten beantwoordden deze vraag op een schaal van één tot vijf. De scores werden vervolgens per opleiding vergeleken met het gemiddelde oordeel van alle opleidingen binnen dezelfde sector.

Zo valt de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur in de sector Taal en Cultuur. Per universiteit is het aantal opleidingen geteld dat significant boven of onder het gemiddelde van de sector scoort.

Voor het uitreiken van de titel wordt slechts gekeken naar één van de tachtig vragen uit de Nationale Studentenenquête. Met specifieke aspecten van de universiteit wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden.

Het oordeel van de ontevreden Masterstudenten doet er volgens de Elsevier ook niet toe: die zijn aan de kant geschoven en er is slechts naar ingevulde enquêtes van Bachelorstudenten gekeken.