Kunst

Vijf concerten die je niet mag missen

04-10-2013 10:01

Bezuiniging hier, faillissementje daar; die crisis is om krankjorum van te worden. Daarom komen we je deze week tegemoet: vijf geweldige concerten die bij elkaar net vijf tientjes kosten. Het leven is al duur genoeg.

Man or Astro-man?

9 oktober @ Patronaat, Haarlem
Man of ruimtewezen? Zelf houden ze het nog steeds op het laatste. Een van de grootste surfbands van de jaren negentig golf. Enige show in NL!

Monomyth

5 oktober @ Bibelot, Dordrecht
De vaste lezer van deze rubriek valt het inmiddels wel op: ik heb een zwak voor vuige psychedelica. Zeker live. Biertje in de hand, oogjes dicht en trippen maar. Met het Haagse Monomyth gaat dat zeker lukken. Geen clichéstoner met langdradige solo’s, maar muzikale verhalen met prachtige arrangementen en epische hoogtepunten.

My Favorite Scar

9 oktober @ Bibelot, Dordrecht (CD-presentatie Wide Awake)
We blijven nog even in Dordrecht, want ook My Favorite Scar is zo’n band waarvan Matthijs van Nieuwkerk zou zeggen ‘on-Hollands goed’. Ze zijn weg bij Universal en dat heeft de sound alleen maar intenser en harder gemaakt. Donkere rock met gevoel voor catchyness zoals je dat sinds het begin van deze eeuw niet meer hebt gehoord.

Truckfighters

9 oktober @ Baroeg, Rotterdam; 11 oktober @ Vera, Groningen
Truckfighters is zo’n bandje dat niemand kent, maar die je toch bijna elk jaar weer op de concertagenda ziet staan. Terecht, want deze Zweden werken hard en bakken al jaren een potje fuzzy hardrock dat net even te eigenzinnig voor het Queens of the Stone Age-achtige publiek is. Net goed.

Acid Mothers Temple

4 oktober @ Occi, Amsterdam; 5 oktober @ Villa K, Den Haag
Cultband uit Japan. En toegegeven: het is zo psychedelisch en trippend als de neten…