Moet Zwarte Piet een fairtrade label krijgen?

07-10-2013 14:40

De blaadjes beginnen van de bomen te vallen, het wordt vroeger donker en de pepernoten liggen weer in de schappen van de supermarkt. Ik lees dat wederom de gemoederen hoog oplopen als het gaat om het sinterklaasfeestje. Vooral die donkerwitte (met dank aan Jandino Asporaat – Dinoshow) Piet is weer onderwerp van het gesprek.

Slavernij vliegt om de oren

Historische feiten, parabels en natuurlijk de link met de slavernij vliegen je om de oren en het is ook in deze kwestie blijkbaar nodig om het onderwerp, Sint en Piet, in een historisch perspectief te plaatsen. Overbodig wat mij betreft. Denk je dat het kinderen interesseert waar Piet en Sint historisch gezien vandaan komen? Waarom Piet donker is en Sint niet? Sint komt uit Spanje, Piet is zwart omdat hij op en neer gaat door de schoorsteen en beiden komen ze cadeautjes en snoep brengen. Dat is het enige wat telt in de beleving van een kind.

Twintig jaar geleden was er geen haan die er naar kraaide of was er niemand die er ook maar over nadacht om specifiek dit kinderfeestje eens flink te bagatelliseren. Het was simpelweg een kinderfeest wat bij onze Nederlandse cultuur hoort, en laten we eerlijk wezen, er zijn toch wel belangrijkere onderwerpen om je druk over te maken? Geklets in de marge noem ik het, een non-issue.

Kinderen behoeden

Als de discussie nu werkelijk nut had en onze Nederlandse kinderen ( dus ook de Marokkaanse, Antilliaanse en Chinese kindertjes) op de een of andere manier in gevaar waren, dan was het een ander verhaal geweest. Blijkbaar vinden sommigen het nodig om ook hier steeds weer een punt van te maken, zowel door de blanke Nederlanders als ook door de gekleurde Nederlanders. En meestal is in dit soort discussies het de blanke Nederlander die het initiatief neemt om zich er druk over te maken.

Toch zie ik Bureau Jeugdzorg nog steeds niet aan de bel trekken bij de Minister, dat Sinterklaas verwijderd moet worden uit bijvoorbeeld het onderwijs omdat het sinterklaasfeest schadelijke invloed zou hebben op de psychische ontwikkeling en het cultureel besef van onze jongsten.

Sancho Pancha op een ezel

Ik vermoed dat de goed heilig man en zijn ‘donkerwitte’ metgezel simpelweg als excuus worden gebruikt om op de een of andere manier voordeel te halen. Misschien niet financieel, maar op een ander vlak. Belangstelling, aanzien, cultureel geëngageerd, geef het maar een naam. Don Quichot wordt toch ook niet aangeklaagd omdat hij Sancho Pancha op een ezel laat rijden?

Ik heb trouwens nog niet gehoord of gelezen dat Sinterklaas vermoedelijk een pedofiele bisschop was die zich seksueel uitleefde op kindertjes. Een naar beeld wat ook gemakshalve gecreëerd wordt van de katholieke kerk. Toch gaan kinderen nog steeds braaf met hun ouders iedere week naar de kerk. Nee, een pedofiel als Sint, dat moet je niet willen, stel je voor dat kindertjes niet meer bij de Sint op schoot willen zitten. Ik wil alleen maar aantonen dat fantasie vaak op hol kan slaan in dit soort discussies.

Het kruis op de mijter

Wat betreft het kruis op de mijter van de Sint, dat is een heel andere discussie die helemaal los staat van het Zwarte Piet verhaal. Het gaat hier om een symbool wat valt onder de vrijheid van geloof. Culture diversiteit in al zijn facetten geldt toch als een aanwinst voor de samenleving? Dan vind ik niet dat we daarop moeten afwaarderen door dit soort onzinnige discussies. Het streven naar een samenleving waarin culturele, etnische en religieuze kenmerken worden afgeschaft is niet haalbaar.

Als we dan uitgediscussieerd zijn over het Sinterklaasfeest, wat gaan we dan doen? Gaan we Piet dan wit schminken of schaffen we het Sinterklaasfeest maar meteen helemaal af? Gaan we dan meteen ook alle sporen van de slavernij verwijderen uit onze Nederlandse samenleving?

Willen we nu echt het geluk en de verwachting bij onze kinderen smoren door dit soort discussies te gaan houden? Wanneer wordt dan bijvoorbeeld de kleur van koffie chemisch gemodificeerd, omdat het historisch gezien qua kleur aanstootgevend kan worden gevonden? Met alleen een fairtrade label, verander je de kleur niet.