Media & TV

Het SCP-rapport dat u achteraf toch niet mocht lezen

08-10-2013 12:40

Op dinsdag 8 oktober om 10:00 uur verschijnt er op ANP een uitgebreid bericht over een SCP-rapport. Uit dat SCP-rapport (dit rapport dus, waar nu in alle haast ineens wél bij is gezet dat het op 8 oktober wordt gepubliceerd) blijkt dat er ‘Nauwelijks misbruik wordt gemaakt van flexwerk’.

Interessant genoeg om het online te zetten dus, en dat vonden ook Nu.nl, RTL Nieuws en BN De Stem. Onder anderen.

Embargo

Om 11:00 uur komt het ANP opeens met het bericht dat er op ‘het nieuwsbericht over het SCP-rapport een embargo rust tot donderdag 10 oktober 10:15 uur’. Of de media het bericht dus niet willen plaatsen en als ze het al hebben geplaatst willen verwijderden.

Het staat er echt: of we gepubliceerd nieuws weer willen verwijderen.

Nee dus. Dat iemand bij de overheid fors heeft zitten slapen en heeft verzuimd op tijd een embargo mee te geven aan een SCP-rapport-persbricht, is natuurlijk niet onze fout (het ANP treft hier overigens geen blaam, die stellen de embargo’s niet in maar geven slechts embargo’s door).

Tot in den eeuwigheid

Het is heel vervelend voor de, ongetwijfeld, exclusieve media aan wie op donderdagochtend 10:15 uur de scoop was beloofd, maar nieuws blijft nieuws. Ook na een embargovergissing is het nieuws niet ineens minder nieuws geworden.

Zelfs áls we dit nieuws ‘verwijderen’ blijft het bestaan. Het staat al lang en breed in Google. En daar zal het ook blijven staan. Tot in den eeuwigheid.

Bovendien: het is een nieuwsfeit. Volgens het SCP wordt er nauwelijks misbruik gemaakt van flexwerk. Dat staat namelijk zwart op wit in een rapport dat door journalisten reeds is ingezien. En aangezien het zwart op wit staat in een rapport is het waar en zeker. Dus mag u dat gewoon weten.

Stuitend dom

Achteraf nog even bepalen dat een op dinsdag 8 oktober gepubliceerd rapport met terugwerkende kracht eigenlijk toch op donderdag 10 oktober wordt gepubliceerd is niet alleen stuitend dom maar behoorlijk lachwekkend.

Het is als medium prima om je aan eventuele embargo-afspraken te houden (meestal gaat het toch om zaken die te saai zijn om überhaupt aandacht aan te besteden, op de Miljoenennota na) maar achteraf embargo’s instellen en artikelen verwijderd willen hebben is je reinste laaielichterij. Je kunt de geschiedenis niet uitwissen, laat staan de geschiedenis van nieuws.

Dit bericht mag u niet lezen

Enfin: dit bericht mag u dus niet lezen. Doet u dat wel dan mag u dat niet doorvertellen. En we zien graag dat u aanstaande donderdag 10 oktober om 10:15 uur ‘s ochtends enorm verrast reageert op het bericht ‘Er wordt nauwelijks misbruik gemaakt van flexwerk, aldus een SCP-rapport’. Het is leuk als u dan even wat oooh’s en aaaah’s kunt laten horen, gewoon voor het effect zeg maar.

Hartelijk dank, ook namens een knikkenbollende ambtenaar.