Een ode aan de magie van cinema

09-10-2013 14:01

Twee jaar geleden maakte Mark Cousins een van de beste en sowieso de meest originele documentaireserie over filmgeschiedenis. In het vijftien delen tellendeThe Story Of Film schoot Cousins dwars door tijd en ruimte om te tonen hoeveel verder cinema reikt dan de armen van Hollywood. Nu is er, als een soort op zichzelf staand addendum, A Story Of Children & Film. In deze documentaire richt hij zich op films waarin kinderen, nog puur en ongepolijst, de hoofdrol spelen.

Cousins begint zijn filmisch essay met een home video die hij maakte van zijn neefje en nichtje die met een knikkerachtbaan spelen. Observaties die hij maakt bij dat filmpje gebruikt hij als startpunt voor uitstapjes over bepaald gedrag, of een bepaald thema. Zo voert hij ons langs onder meer verlegen afwachting, sociale klasse, woede en theatraliteit.

In het tweede deel van de film richt hij zich op meer abstracte thema’s als avontuur, alleen zijn, verlies en dromen. De fragmenten die hij daarbij toont zijn niet gebonden aan chronologie of topografie. Het gaat Cousins juist om de dwarsverbanden en de universaliteit van de gevoelens die een kindertijd met zich meedraagt.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>