Leven

Studenten cheffen voor Donorweek

09-10-2013 14:03

Komende maandag begint de Donorweek, een week waarin hopelijk de laatste 7 miljoen Nederlanders zich ook registreren als donor. Evita van Leeuwen (21) doet donoronderzoek in Groningen is daarmee één van de studenten die zich inzet voor orgaandonatie.

“Ik ben lid van het Prometheus Nierteam van het UMCG in Groningen en ben zo al vroeg in aanraking gekomen met de geweldige mogelijkheden die de transplantatiegeneeskunde biedt. Met zeventien studenten werken we mee aan een onderzoek naar orgaantransplantaties. Ik maak het hele proces van donor naar ontvanger van dichtbij mee en heb daardoor ontzettend veel respect gekregen voor zowel de donoren, als de ontvangers en de artsen.

Het is een tak van de geneeskunde waar door onderzoek in de toekomst nog veel meer mogelijk is en waar we ontzettend veel mensen mee kunnen helpen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als de wachttijden van bijvoorbeeld een donornier kunnen worden gereduceerd van jaren naar maanden of zelfs weken. Helaas vrees ik dat dit voorlopig nog even bij dromen blijft, maar we doen wat we kunnen!”

Dromen geven vleugels

Van maandag 14 oktober tot en met zondag 20 oktober is het weer Donorweek. Zeven dagen lang zetten getransplanteerden, bekende Nederlanders en mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zo veel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven. Er staan nu ruim 5,7 miljoen mensen in Nederland geregistreerd in het Donorregister, 60% van hen zegt Ja tegen donatie.

Het doel van de Donorweek is zo veel mogelijk andere mensen te inspireren dit ook te doen. Nederland heeft namelijk meer orgaandonoren nodig. In de orgaandonatiecampagne ‘JaofNee’ staat dit jaar Wouter Duinisveld centraal. Zijn grote droom was het volbrengen van een volledige triatlon en hij was hard aan het trainen. Totdat hij ziek werd, zo erg zelfs dat er een harttransplantatie nodig was om zijn leven te redden.

Maar Wouter liet zich daardoor niet stoppen, integendeel. Na zijn transplantatie begon hij weer met trainen en begin volgend jaar gaat hij het alsnog doen: de triatlon. Wouter is het levende bewijs dat dromen je vleugels geven – en donoren de mogelijkheid om ze waar te maken. De campagne ‘JaofNee’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, acht gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Je inschrijven in het Donorregister kan op www.JaofNee.nl. Het vastleggen van de keuze duurt minder dan twee minuten met DigiD.