Politiek

Tsaar Poetin brengt de Nederlands-Russische vriendschap in gevaar

09-10-2013 16:10

Terwijl Nederland rollebollend over straat rolt over Zwarte Piet en de publieke omroep worden in Rusland opvarenden van de Arctic Sunrise vastgehouden. De opvarenden, allemaal activisten van Greenpeace, waren er aan het protesteren tegen gasboringen in  het poolgebied. De Russische autoriteiten echter zijn van mening dat de activisten zich schuldig maakten aan piraterij. Zelden werd er zo’n grote onzin verkondigd. Maar in het land van Tsaar Poetin is tegenspraak een doodszonde. Ook de meiden van Pussy Riot hebben kennis gemaakt aan de dictatoriale neigingen van Vladimir Poetin. Zij zongen in een kerk een liedje dat het regime niet welgevallig was. Kortom, Pussy Riot werd opgepakt en naar een Siberische goelag gestuurd. Twee jaar dwangarbeid voor een liedje? Onvoorstelbaar maar helaas waar…

Haagse politie handelde terecht

Ook de behandeling van homo’s en lesbiënnes is bijzonder slecht.  Door repressieve wetten wil men voorkomen dat homo’s en lesbiënnes zich kunnen outen. Wie probeert andere mensen over homoseksualiteit voor te lichten maakt zich strafbaar. Kortom de rechten van de mens worden in Rusland met voeten getreden. Het is dus terecht dat Amnesty International daar de aandacht op vestigt. Ook de Nederlandse overheid heeft tegen het opsluiten van de opvarenden van de Artic Sunrise
krachtig geprotesteerd. De Russen reageerden op het Nederlandse protest zeer agressief.  Afgelopen weekeinde werd de Nederlands-Russische “vriendschap” verder onder druk gezet door de arrestatie van een Russische diplomaat. De diplomaat werd thuis ladderzat aangetroffen en sloeg daar zijn kinderen. De politie heeft toen terecht gehandeld en de man, ondanks zijn diplomatieke status, gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Waar kinderen in gevaar zijn mag de politie nooit twijfelen.  Daarom moet de overheid onvoorwaardelijk achter deze politieagenten staan en zich niet inlaten met Russische eisen om excuses of wat dan ook.

Russen hoeven ons niet de les te lezen over mensenrechten

Deze Russische eisen om excuses lieten ook niet lang op zich wachten. Nederland zou de mensenrechten op gruwelijke wijze schenden. De politie heeft alleen maar in het belang van een paar kinderen gehandeld. Kennelijk mogen Russen hun kinderen dus schaamteloos mishandelen. Maar wij pakken niet zonder meer activisten op, die tegen iets demonstreren. Ook mogen wij in Nederland onze regering bekritiseren totdat wij er blauw van gaan zien. Wie gay is, kan dat in Nederland straffeloos zijn. Wie homo’s en lesbiënnes discrimineert maakt zich in Nederland strafbaar.  Bij ons worden de rechten van de mens beter gewaarborgd dan in Rusland. Dus de Russen hoeven ons niet de les te lezen over mensenrechten.

Wereld op z’n kop

Niet alleen dat de Russen, de Nederlandse staat continue met hun leugens beledigen, ook leggen de Russen ineens invoerbeperkingen op onze zuivel op. Het lijkt er sterk op dat de Russen koste wat het kost de Nederlandse staat wil dwingen om hun excuses aan te bieden. Het is een grof schandaal,  onze overheid heeft het recht. Nee, de plicht om op te komen voor de rechten van de Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise. Ook hoeft Nederland zich niet voor de acties van de Haagse politie te verontschuldigen. Laat de Russen zich eens bezighouden met hun eigen interne problemen. De Nederlandse staat moet er op staan dat alle opvarenden van de Arctic Sunrise onmiddelijk vrijgelaten worden. Verder moet Rusland zich verontschuldigen voor het gedrag van de diplomaat die straalbezopen zijn kinderen mishandelt. En niet andersom!

Vriendschap duldt geen chantage of pesterijen

Als de Russen van mening zijn dat zij Nederland moeten pesten, dan pesten wij gewoon terug. Het extra controleren van Russische toeristen en zakenlui op Schiphol is dan een goed begin. Extra invoerheffingen op Russische producten is een tweede goede maatregel. Verder kan de Haagse politie geheel in PowNews stijl fout geparkeerde auto’s van Russische van ambassadepersoneel van een wielklem te voorzien en tegen betaling te laten verwijderen. Het moet de Russen duidelijk worden gemaakt dat wij best wel waarde hechten aan de Nederlands-Russische vriendschap. Maar in een vriendschap kunnen we geen chantage of pesterijen dulden. Ook moet Rusland zich kritiek over hun mensenrechtensituatie laten welgevallen. Daar valt veel op aan te merken. We moeten in Nederland niet anti-Russisch zijn maar we hoeven ons daar Tsaar Poetin ook niet te laten schofferen.