Waarom Mumford & Sons ermee ophoudt

10-10-2013 13:01

Eind september kondigde Mumford & Sons aan een lange pauze te nemen. Officieel luidt het dat de groepsleden “even terug willen naar een leven waarin ze wat rondhangen, zonder verplichtingen of druk”, maar er is meer aan de hand dan op het eerste zicht lijkt.

Hoewel de band klinkt als een 14e eeuwse groep uit Oost-Timor werd Mumford & Sons in 2007 opgericht in Londen. Van daaruit veroverde ze als een ware wervelwind de hele wereld met hits als ‘Little Lion Man’, ‘The Cave’ en ‘I Will Wait’. Fans overal ter wereld reageren aangeslagen op het nieuws. Zo ook Mathieu Van De Poel uit Brugge: “Dankzij Mumford & Sons kon iedereen zich eindelijk voorstellen hoe het er bij ons in Brugge elke dag aan toegaat. Het is echt spijtig dat de groep ermee ophoudt.”

Geen toeval

Dat de break niet toevallig nu gebeurt kwam aan het licht in een uniek interview dat frontman Marcus Mumford afgelopen woensdag gaf. “Eigenlijk was er al langer onenigheid in de groep. Zo hadden we vaak ruzies over het ritme van ons kenmerkend handjesgeklap”, vertelt Marcus aangedaan. Een woordwisseling tijdens een optreden in het Parochiaal Centrum van het Engelse Ludham was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

“Wat de precieze aanleiding van de discussie was zullen we nooit weten, maar feit is wel dat banjospeler Winston Marshall plots tegen violist Ross Holmes stond te roepen”, zegt Richard Parkinson, die op het optreden aanwezig was. “Wat hij precies riep zal ik niet herhalen, maar het kwam er op neer dat Ross volgens Winston aan bestialiteiten zou doen – met schapen om precies te zijn. Terwijl een doorwinterde fan uiteraard weet dat hij een verfijndere smaak heeft. Geiten zijn zeg maar echt zijn ding.”

De manager zit verveeld met het ongemak. “Kijk, Winston had dat misschien niet mogen zeggen, maar ook de reactie van Ross was ongepast.” Omstanders zagen hoe de ruzie tussen de twee escaleerde tot een handgemeen: “Op een bepaald moment nam Winston zijn dobro vast en begon er vervaarlijk mee te zwaaien (de dobro, voor zij die dat niet zouden weten, is een soort gitaar voor hipsters) maar Ross was hem voor en sloeg met een zelfgeknutseld instrument op diens voet.”

Het instrument, bestaande uit een golfplaat, nylontouw en vier roestige naalden, doorboorde de voet van Marshall, die afgevoerd werd naar het lokale ziekenhuis. Daar werd na onderzoek vastgesteld dat hij door de naalden tetanus opliep, waardoor de band noodgedwongen alle optredens moest cancellen. “Hoe kan ik nu ooit nog met mijn voeten op de podiumplanken stampen? Mumford & Sons is niets zonder voetengestamp”, tweette Marshall, die duidelijk in zak en as zit.

Geitenboerderij

Ross Holmes liet in een officieel communiqué alvast weten dat hij uit de groep stapt en een ‘biologisch en ecologisch verantwoorde geitenboerderij’ begint. Hoe het met de andere groepsleden zal aflopen is voorlopig nog onduidelijk maar frontman Marcus Mumford zou zijn heil in Pakistan gaan zoeken, waar hij een bedrijfje zou oprichten dat neusfluiten maakt. Accordeonist Ben Lovett werd het laatst gesignaleerd in een pub in Ierland, waar hij tegen ieder die het maar horen wilde vertelde dat hij van plan was een nieuwe groep op te richten. De band, door fans ‘Lovett & Daughters’ genoemd, zou doorgaan op het elan van Mumford & Sons en ‘vrolijke folkpop brengen’. “Het enige wat we nog nodig hebben voor we van start kunnen gaan is een banjospeler” zei Lovett in een interview met The Shepherd Magazine. Binnenkort wekenlang op Studio Brussel. Ware het niet dat dit alles – buiten het feit dat Mumford & Sons stopt – fictie is.

Thomas Smolders schrijft nog meer stukken op zijn eigen blog. Niet altijd satire, zoals nu. Ook kun je hem volgen op Twitter.