Dijkgraaf dm’t met: Erik de Vlieger

11-10-2013 14:00

Sinds zijn ontwaking bij Wilfried de Jong in het programma 24 uur met… gooit hij alle schroom van zich af. Hij was al uitgesproken, maar nu lijkt hij alle filters op de schroothoop te hebben gegooid. Er zit geen rem meer op. @jndkgrf DM’t met…@EWdeVlieger.

Erik! Wat staat er tegenwoordig op je visitekaartje?

“Oh? Even kijken! Momentje. Geen naam. Southsee realty BV. Southsee. Kijken naar het zuiden. Zoals Portugal, waar ik belangen heb. Dat is het voormalige Imca Vastgoed.”

Als mensen vragen wat je nu doet/bent, qua werk, wat zeg je dan?

“Ondernemer. Ik heb een vastgoed portfolio, mediabedrijf, Portugees bedrijf en nog ons mooie machine familiebedrijf.”

Je had ooit meer BV’s dan er tekens in een tweet gaan. Why?

“180 vennootschappen en ja die heb ik verkocht. Elk project ging in een separate BV. Beter administratief en overzichtelijker per project. Maar we consolideerden wel in de jaarcijfers. Fiscus blij en wij ook.”

Je was de op vijf na rijkste Amsterdammer. En nu?

“Interesseert me geen lor.”

Mij wel. Ik ben gek op lijstjes.

“Ik ken de lijst niet. In het vastgoed zijn mijn concurrenten failliet, dood, in de gevangenis of bijna failliet. Dus daar heb ik geen last meer van.”

LOL.

“Misschien bij de eerste 10. Echt geen idee. En waarom zou ik de slechtvalken attenderen op mijn eventuele rijkdom? ”

Je basht de Rabobank waar je kan. Wat hebben ze jou misdaan? En vooruit, dat mag in twee keer 140 tekens.

“Ze slopen nu ondernemers en met het balanstotaal van 700 miljard (2,6 x de staatsinkomsten) zijn ze de lekkende kerncentrale van Nederland!”

Wat voorspel je dat er gebeurt? Komen er veel meer OAD’s?

“OAD is willens en wetens door Rabobank omver getrokken. Alleen maar om hun andere en grotere kredietnemers te beschermen. Dat is oneerlijk.”

Kleiner bier: NRC-graaier Peter Vandermeersch. Wat is je probleem met hem?

“Dat staat in deze column exact beschreven. Koekoek!”

Helpen je tirades. Of lul je tegen een muur?

“Ik lul tegen een muur. Gisteren mocht Vandermeersch bij Debat op 2 zitten. Ook regelmatig bij #dwdd en #penw. ONVOORSTELBAAR vind ik dat!”

Waarom ga je dan door?

“Na acht jaar doorzeuren bood Youp van ‘t Hek ook zijn excuus aan toch? Noem het obsessief, maar van het woord ‘opgeven’ krijg ik pukkeltjes.”

Zeven jaar justitie in je nek, wat doet dat met een mens?

“Ik was op een haar na kapot. Mijn trots is groot en ik voelde me gekrenkt. Erger kan niet voor mij. Nu lach ik ze uit, maar toen…”

Ben je er door beschadigd?

“Ja.”

Hoe merken je naasten dat?

“Ik heb voor hen 80 procent verborgen kunnen houden. Mijn energie en initiatief was weg. Ik deed vaak alsof ik iets leuk vond, maar dat was niet zo.”

Komt het goed?

“Het is al goed. Sinds februari ben ik gelukkiger dan ooit. Zaken gaan goed en ik begin weer te vlammen. Ik kom sterker terug. Dat meen ik, Jan.”

Je schoot gisteren opeens weer met scherp op de oprichters van Twitter. Die moeten 25 procent van de winst aan een goed doel geven. Is dat pesten?

“Bij overname’s van mediabedrijven profiteren de grote accounts mee. Twitter bestaat dankzij ons. Waarom profiteren twitteraars dus niet mee?”

Wat zijn je zakelijke plannen?

“Uitbreidingen. De nieuwe energie in Haarlem = 15,5 miljoen vastgoed, TV-studio voor internet-TV, Uwgeldwinkel.nl, Hetisgezien.nl en Portugal.”

Dus 50Plus hoeft niet aan te kloppen?

“Oei. Ik zou wel in gesprek gaan. Maar de afdeling financiën en economie doe ik. Ik ben lid van PvdD en ik zou graag met Thieme spreken.”

Wat let haar?

“Ik zou best veel stemmen trekken. Meen te bespeuren dat Esther Ouwehand niet weg van mij is. Maar een groot gedeelte van het programma is fijn.”

Waar liggen in de media de kansen om geld te verdienen?

“DOEN! Gewoon DOEN! Zuinig zijn en hard werken. Ik ga hier niet vertellen wat ik op stapel heb staan. Ik ga ergens voor dus wait and see.”

Hoe sta jij tegenover alcohol, drugs en vreemdgaan?

“Ik ga niet vreemd. Ik drink weinig, maar kan soms best stomdronken worden. Wel eens pilletje genomen. Lachen! Heroïne, cocaïne: NO GO!”

Is Holleeder een vriend?

“Nee niet in het minst. Dat gelul over Holleeder is destijds door de NRC geschreven. Met Endstra zaken doen was automatisch associatie.”

Volkert niet op proefverlof. Wijs?

“De wet is de wet. Zo voed ik mijn kinderen op en daar zijn ze het mee eens. De machtsmisbruikers van de wet zijn gevaarlijker dan de wet!”

Wat vind je van Pechtold?

“Als ik hem op TV zie en ik moet plassen, steek ik automatisch mijn vinger op. Het is net een leraar maatschappijleer.”

Een supertaks van 10 procent, het mag van het IMF. Ben je klaar mee!

“Ze willen een bankrun zeker? Jaag dat geboefte uit het pluche. Mensen hun netto geld nog even afpakken? Holleeder zei je? Dit zijn pas criminelen!”

Wie moet onmiddellijk in een dwangbuis?

“Niemand. Intelligente en geestelijk machtige mensen kunnen het af met autoriteit en woorden.”

Tenslotte: @jndkgrf?

“Een man waar ik ooit mee aan tafel kom te zitten tijdens een praatprogramma.”