Politiek

RTL Nieuws sluit mobiele telefoon Plasterk af

11-10-2013 14:07

De telefoon van Vodafone-klanten kan door iedereen met één simpele handeling geblokkeerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Vodafone heeft 5,3 miljoen klanten, onder wie ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. Die zijn allemaal op afstand te blokkeren. Om het gemak te bewijzen heeft RTL Nieuws vrijdag de telefoon van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken geblokkeerd. Bij veel providers is het lastig om een telefoon te blokkeren, maar niet bij Vodafone. Het is niet de eerste keer dat de provider in opspraak is. De gehele Rijksoverheid maakt gebruik van Vodafone’s mobiele diensten.

SP: wéér een reden om contract met Vodafone te beëindigen

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van Plasterk: hij wil weten hoelang de overheid nog doorgaat met provider Vodafone. Van Raak: “Politici voeren vaak gevoelige gesprekken met burgers, of vertrouwelijke gesprekken met collega’s. Het is onbegrijpelijk dat journalisten zo gemakkelijk toegang hebben tot onze telefoons, of die met één telefoontje kunnen blokkeren. Het gebruik van Vodafone maakt ons bovendien heel kwetsbaar voor spionage door de Amerikanen. Er zijn voldoende redenen om het contract met Vodafone op te zeggen en te zoeken naar een veilige provider.”

Tweede keer dat Vodafone blundert

Het is niet voor het eerst dat Vodafone blundert. In 2011 achterhaalde EenVandaag dat het afluisteren van voicemails van onder andere ministers, burgemeesters, Kamerleden, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid kinderlijk eenvoudig is.

Lees ook

Zijn de telefoons van onze Tweede Kamerleden wel veilig?