Leven

‘Schurftuitbraak Groningen erg overdreven’

11-10-2013 14:52

‘Schurftuitbraak onder Groningse studenten’, koppen enkele media vanmorgen. Mwah, dat valt best mee. Er zijn in korte tijd zeven personen behandeld voor schurft en om een uitbraak te voorkomen heeft de GGD preventief een aantal studentenverenigingen gebrieft om dit onder de aandacht van de leden te brengen. Verschillende Groningse studentenverenigingen zeggen nergens last van te hebben.

‘Schurftuitbraak overdreven’

Een voorlichter van de GGD Groningen laat weten dat het woord ‘schurftuitbraak’ erg overdreven is. “We hebben in korte tijd zes of zeven patiënten binnen zien komen, dat is niks schokkends. Schurft is onschuldig en goed behandelbaar, maar wel vervelend. Vandaar dat we voor de zekerheid een brief naar studentenverenigingen hebben gestuurd, zodat zij hun leden kunnen wijzen op de symptomen. Schurft komt vaak voor in huiselijke situaties. Gezinnen, maar ook studentenwoningen.”

‘Schurft op retour’

Machiel Vonk is als arts infectieziektebestrijding verbonden aan dezelfde GGD. Ook hij vindt dat alle commotie overdreven is, maar snapt de term ‘uitbraak’ wel. “Het is alweer op z’n retour, maar als er plotseling een aantal gevallen binnenkomen kun je spreken van een uitbraak. Schurft heb je nooit alleen en dus is het goed mensen er op te wijzen hoe ze schurft herkennen en wat ze er tegen kunnen doen.”

‘Gooi doorzakmatras weg’

Op de vraag of studentenverenigingen meer kunnen doen dan de informatie verspreiden, antwoordt Vonk met een kleine anekdote. “In principe hoeven er geen ruimtes schoongemaakt te worden, zoals bijvoorbeeld bij luizen. Wel hebben we ooit een vereniging geadviseerd het matras dat achter de bar stond en waar mensen na héle lange nachten doorhalen om de beurt op bleven slapen weg te gooien. Welke vereniging dat was? Ik heb geen idee meer, haha.”

Studentenverenigingen

Een rondje bellen langs de verschillende studentenverenigingen maakt duidelijk dat van paniek in het Groningse geen sprake is. Vice Praeses (“dat schrijf je zonder streepje.” “Okay, op jullie site staat het trouwens met een streepje.” “dat klopt dus niet.”) Andriessen van Albertus Magnus laat aan ThePostOnline weten nog geen brief van de GGD te hebben gehad, maar dat Albertus er serieus naar gaat kijken mocht er sprake zijn van een uitbraak. “Ik ben geen schurftexpert, maar ik weet niet of extra schoonmaken zin heeft. Misschien de garderobe.”

Geen schurft

Ook bij Dizkartes is nog geen paniek uitgebroken. “Bij ons is geen enkel schurftgeval bekend. Als u nog meer vragen heeft mag u mailen.” Vindicat ten slotte laat weten een belletje te hebben gekregen van de GGD en een informerende tekst op de website te hebben gezet. Ook binnen Vindicat zijn geen gevallen van schurft bekend.

Heeft u al schurft?

Check het hier.