Terroirisme: is het feest voorbij?

11-10-2013 17:02

Terroir, één van de meest omstreden termen in wijnland. In het terroirisme zijn er “terroiristen” en “anti-terroiristen” en de felheid van de discussie is van Israëlisch-Palestijnse properties. Terroir betekent bodem, afgeleid van het Franse word “terre”. Met terroir wordt de invloed van bodem, microklimaat en de ligging van de wijngaard op de smaak van de uiteindelijke wijn bedoeld.

Maar ik houd wel van een beetje rebelse invloed in de wijnwereld. Ik lees een artikel met de pakkende tekst “The party is over” geschreven door Andrew Jefford. Hij vertelt over een geoloog die jaren lang onderzoek heeft gedaan naar terroir en zijn werk zojuist in wetenschappelijke bladen heeft gepubliceerd. Hij beweert dat wat wij mineraliteit in de wijn noemen iets heel anders is dan de mineralen die de wijnstok uit de bodem haalt.

Met ander woorden dat wat wij als terroir omschrijven in de wijn is niet de directe invloed van mineralen die de wijnstok naast water en organische voedingsstoffen uit de bodem haalt. Deze kunnen namelijk simpelweg sensorisch niet worden waargenomen door ons. Mochten we de kans krijgen ze in grotere hoeveelheden wel voor te proeven dan zouden we ze niet eens lekker vinden!

AUW.. Party time, ladies and gentlemen, is over!

Als wijnliefhebber bevestigt hij wel het ontstaan van niet-fruitige aroma’s waar sommige wijnen direct aan gelinkt zijn, bijvoorbeeld Chablis, Mosel riesling, Hermitage, Priorat of Duoro. Dit zijn alleen niet de mineralen uit de bodem, maar het is het werk van de wijnstok zelf. De mineralen die de wijnstok zelf produceert uit het fotosynthese proces (zonlicht: water +Co2= suiker + O2) geven de druiven hun (fruit)aroma’s.

Hij beweert ook niet dat er geen invloed is van de bodem en de mineralen die de wijnstok uit de bodem haalt. De niet-fruitige uniekheid van sommige wijnen bestaat wel degelijk. De precieze relatie tussen wijngaard en wijn is nog steeds omgeven door mysterie. Deze relatie is net als elke relatie hard werken, maar het sprookje is over, no happily ever after…

Dit blog verscheen eerder op WijnSpijs.nl

Foto: Shutterstock