Vakantie: meer dan uit de sleur of jezelf vinden

11-10-2013 19:02

De meeste mensen vinden twee weekjes zon voldoende en dan is het ook weer fijn om naar huis toe te gaan. Je bent bijgekomen van je drukke bestaan, een boek uitgelezen, rondje op het eiland gereden en locaal gegeten. Het is ook heerlijk even het ritme te onderbreken, zodat je weer opgeladen terug kan keren naar je dagelijks leven.

Verlanglijst

Nu heb je ook van die vakantiegangers die het liefst altijd vakantiegangers blijven. De reizigers, de ontdekkers, sommige noemen ze ook wel de levensgenieters. Altijd als je ze spreekt hebben ze wel weer plannen om het volgende vreemde land te ontdekken. Deze mensen hebben een bucket list: een steeds langer wordende lijst met landen, regio’s en culturen. Als een soort Sinterklaasverlanglijstje. Er wordt dan ook bijna een advent kalender gemaakt als het vertrek moment in zicht is.

Het struinen begint op internet, het zoeken naar lokale plekjes, tips van andere reizigers. Dagelijks zitten ze met hun neus in de reisboeken. De gekochte reisgids is volledig rosé van de markeerstift. En als het moment daar is dat de backpack van zolder mag worden gehaald dan begint dat kriebelende gevoel, adrenaline die opborrelt, tijd om op reis te gaan. Weken achter elkaar het land ontdekken, de cultuur opsnuiven, de locale bevolking ontmoeten en vooral genieten van dat heerlijke gevoel dat vanuit je tenen omhoog komt: gelukzaligheid.

Aanvullingen op je lijst

Voor deze reizigers, maar ook voor de wannabe-reizigers is hieronder een lijstje te vinden zodat je dat al bijna oneindige lijstje nu echt oneindig kan maken.

Djibouti, ministaat in Oost-Afrika. Oneindige droge vlaktes, reis met de nomaden naar de zoutvlaktes, duik voor de kust naar de geweldige koraalriffen met dolfijnen en walvishaaien. Congo, het groene hart van Afrika. Regenwouden, metershoge watervallen, vulkanen, gorilla’s. Bhutan, het BNP wordt hier gemeten in geluk. Een aanslag op je portemonnee maar zeker de moeite waard. Raja Ampat, Indonesische eilanden. Alleen te bereiken per boot, geen massatoerisme, alleen een ecologisch resort en niet veel meer te doen dan duiken. Maar dan wel duiken met de grootste verscheidenheid aan vissen ter wereld. Marquesaseilanden, Frans Polynesië, bestaat uit een tiental eilanden. Dit is het paradijs, de zoektocht hiernaar kan je hier staken. Huur een zeilboot en ga op zoek naar jouw favoriete paradijs. Antartica, het einde van de wereld. Need we say more?! Kirgizië, verstopt in Centraal Azië. Reis met de gastvrije nomaden door het prachtige lege berglandschap.

Zoals hierboven al genoemd, de lijst is oneindig, dus we kunnen pagina’s vullen, dagenlang door blijven gaan met elkaar te inspireren. Ik begin alvast met mijn Sinterklaasverlanglijstje met boven aan: meer tijd, zodat ik inspiratie kan blijven opdoen, inspireren en vooral dat heerlijke gevoel kan blijven ervaren dat vanuit mijn tenen omhoog borrelt: gelukzaligheid.