Binnenland

Politieacademie zegt sorry voor dubbele kaakbreuk

15-10-2013 16:37

De directeur van de Politieacademie heeft excuses aangeboden aan studenten van de academie die eerder dit jaar gewond zijn geraakt tijdens een weerbaarheidstraining. Er werd een kickbokser ingehuurd en de uitwerking daarvan was niet mis. Studenten liepen onder meer een dubbele kaakbreuk en gekneusde ribben op. “Achteraf gezien was deze oefening te zwaar voor deze groep”, zegt een woordvoerder tegen ThePostOnline.

Steken laten vallen

De academie erkent dat het steken heeft laten vallen en zegt dat er maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Toch sluit zij toekomstige blessures niet uit. “Dit is inherent aan fysieke trainingen. We leggen er geen matje onder tijdens dit soort oefeningen.” De blessures zijn opgelopen tijdens een weerbaarheidsweek, waarin agenten in de dop worden voorbereid op de praktijk.

In een statement op de eigen website laat de politieacademie weten dat het op maar liefst zeven punten steken heeft laten vallen rondom dit incident, te weten:

  1. de uitvoering van de oefening passend bij de gewenste competenties en het niveau van studenten;
  2. de uitvoering van risico inventarisaties en periodieke inhoudelijk kwalitatieve evaluaties;
  3. de deskundigheid van begeleidende docenten en ingehuurde krachten voor ‘tegenspel’;
  4. de (medische) zorg voor studenten ter plaatse en nazorg voor studenten;
  5. de inrichting en uitvoering van de meldingsprocedure op incidenten met letsel;
  6. de monitoring op incidenten met letsel in het politie onderwijs;
  7. interventie gericht op (reflecterend vermogen van) betrokken medewerkers en leidinggevenden.

Oefening was te zwaar

In een reactie zegt een woordvoerder van de Politieacademie tegen ThePostOnline weten dat de oefening achteraf bezien “te zwaar was voor deze groep”. Zoals punt vier hierboven al doet vermoeden, is de zorg ter plekke en de nazorg van de studenten niet vlekkeloos verlopen. De exacte fouten zegt de woordvoerder niet kennen.

De jongen met de dubbele kaakbreuk heeft volgens de woordvoerder nog een lang traject te gaan. “Aanwijsbare schade zal door de Politieacademie worden vergoed, want dit had niet mogen gebeuren.” Het inzetten van kickboksers gebeurt om agenten uit hun comfortzone te halen en om te kijken hoe zij reageren als ze fysiek en mentaal vermoeid zijn. “Dit incident betekent niet dat wij geen gebruik meer zullen maken van kickboksers. Zij zijn uitstekend instat om gedoseerd druk op te bouwen en kunnen goed incasseren. Dat hebben wij nodig binnen onze opleiding.”